NAJNOVIJE


PARIŠKI UGOVORI - TEMA PREDAVANJA I IZLOŽBE U POREČKOM PUČKOM OTVORENOM UČILIŠTU

Povijesna tema privukla veliki broj posjetitelja


Dva pulska profesora povijesti Igor Jovanović i Igor Šaponja održali su preksinoć u holu kazališne dvorane porečkog Pučkog otvorenoga učilišta zanimljivo predavanje povodom 70 godina Pariških mirovnih ugovora, a potom je u Maloj galeriji otvorena i izložba na istu temu koja je privukla brojne Porečane.

Povijesni prikaz

Prije 45-minutnog, brojne su posjetitelje uvodno pozdravili ravnateljica POU-a Snježana Radetić i pročelnik Upravnog odjela za kulturu Istarske županije Vladimir Torbica napomenuvši da se upravo ove godine obilježava 70. obljetnica potpisivanja Pariških mirovnih ugovora kojima je, između ostaloga, određena i nova granica između Italije i tadašnje Jugoslavije. Naime, po okončanju Drugoga svjetskog rata postavljeno je pitanje pravednijega razgraničenja između tih dviju država, koje bi više bilo u skladu s etničkim granicama. Sporni je teritorij Julijske krajine 1945. godine bio privremeno podijeljen na Zonu A pod Anglo-američkom upravom i Zonu B pod jugoslavenskom vojnom upravom. Istarsko se stanovništvo podijelilo na one koji su željeli da njihov kraj pripadne Jugoslaviji i one koji su željeli da ostane u Italiji. Područje je obišla i Međusaveznička komisija koja je trebala utvrditi stanje na terenu i raspoloženje stanovništva. Konačno je odlučeno da veći dio Istre pripadne Jugoslaviji, a od preostaloga je dijela s Trstom osnovana nova država, Slobodni Teritorij Trsta. Odluka sila pobjednica kod dijela je istarskoga stanovništva izazvala nezadovoljstvo i želju za odlaskom, što je rezultiralo iseljavanjem velikoga broja talijanskoga stanovništva. Sve su to uz prikaz video-isječaka izložili Jovanović i Šaponja.

Svjedočanstva

Nakon predavanja otvorena je i foto izložba koja prikazuje stanje i događaje u tom dvogodišnjem razdoblju neizvjesnosti i nastojanja obiju strana da se izbore za što povoljniju odluku Mirovne konferencije u Parizu. Svu arhivsku građu, kako za usmeno izlaganje pa tako i za samu izložbu dva su profesora pronašla u obiteljskim albumima pojedinih žitelja, svjedočanstvima starijih Istrana, novinskim isječcima i drugoj građi, a cijeli je projekt nastao u organizaciji Istarske županije, Povijesnog i pomorskog muzeja Istre, Istarskog povijesnog društva i Pučkog otvorenog učilišta Poreč.

Ova zanimljiva povijesna izložba kao i prikaz dva dokumentarna filma iz toga doba mogu se u porečkoj Maloj galeriji pogledati sve do 2. prosinca. (I. GRGAT)

 


Podijeli: Facebook Twiter