NAJNOVIJE


ZAVOD ZA JAVNO ZDRAVSTVO UPOZORAVA:

Hladnoća koja može djelovati na zdravlje u petak stiže i u Istru

Arhiva/Ilustracija

Državni hidrometeorološki zavod izdao je upozorenje na hladnoću koja može djelovati na zdravlje, i to po regijama i po danima u kojima se predviđa jači val hladnoće.

Iako Istra nije taksativno navedena, ona je uzeta u obzir, točnije mjerenja DHMZ-a na mjernim postajama u Istri, te je uprosječena i obuhvaćena prognozama za riječku regiju. Prema tim podacima ispada da bi Istrani trebali obratiti pažnju na val hladnoće koji stiže u petak 16. veljače. Isti dan val hladnoće prijeti i južnoj Dalmaciji, točnije Splitu i Dubrovniku. Dan kasnije hladnoća će zahvatiti Karlovac i karlovačku regiju.

- Istina je da Istra kao regija nije posebno obrađena na što smo mi već ukazali DHMZ-u, ali su nam oni odgovorili da je to njihov način rada i način obrade podataka te se podaci i upozorenja koja se odnose na Istru nalaze skupno pod Rijekom. Isti nam je problem bio i ljetos kod toplinskih udara. Iako Istra ima svoje specifičnosti i vjerojatno neka drugačija upozorenja, za sada je to tako, istaknuo je ravnatelj Zavoda za javno zdravstvo Istarske županije dr. Aleksandar Stojanović.

Prema upozorenju Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, hladnoća može nepovoljno utjecati na zdravlje i prouzročiti smrzotine koje prvo zahvaćaju nos, uške i prste. Pravilnim postupanjem i pripremom to se može spriječiti ili bitno umanjiti posljedice koje te vremenske pojave mogu prouzročiti. Stoga treba obratiti pažnju na nekoliko mjera i to, prije svega, izbjegavati izlazak rano ujutro i kasno noću kada su temperature vrlo niske. Pogotovo se to odnosi na starije, ali i srčane bolesnike te oboljele od plućnih bolesti. Primjereno se treba i obući na način da vanjski sloj odjeće bude nepropustan za vjetar i vlagu. Najbolje je nositi odjeću od vune, polipropilena i svile koji zadržavaju više topline od pamuka. Ako osobe već moraju izaći, a temperature su niske, trebaju zaštititi glavu kapom, ruke rukavicama te prekriti usta šalom kako bi spriječili izravno udisanje hladnog zraka. Važno je da je obuća topla i komotna, bez visokih peta. Visoka peta umara, kao i potpuno niska obuća.

Također, preporuka je da se ne boravi dugo na otvorenom, odnosno ukoliko ljudi moraju dugo boraviti na otvorenom i izložiti se hladnoći, a pojavi se drhtavica, to je znak da se hitno treba vratiti u zatvoreni prostor. Također, treba izbjegavati sve aktivnosti koje mogu uzrokovati umaranje i ubrzano disanje na vanjskim niskim temperaturama. Liječnici upozoravaju da se pri uzimanju tekućine osobito preporučuju topli napici te da se izbjegavaju alkohol i kofein. Također, starije osobe s vremenom gube mogućnost osjeta promjena temperatura pa im se, osim praćenja vremenske prognoze, preporučuje i da imaju termostat u kući. Starije osobe su sklone oticanju nogu i zimi trebaju paziti na elemente koji im pogoršavaju teškoće. Nužno je izbjegavati dugo stajanje i sjedenje. U hladnim mjesecima često treba biti u kontaktu sa starijom osobom koja mora uvijek uza sebe imati osobne podatke, ime i prezime, adresu stanovanja i broj telefona.

(S. ZRINIĆ TERLEVIĆ)