NAJNOVIJE


VODNJANSKI PROGRAM GRADNJE OD UKUPNO 24 MILIJUNA KUNA

Reciklažno dvorište ovisit će o sredstvima Fonda za zaštitu okoliša


Reciklažno dvorište u poslovnoj zoni Vodnjan, dogradnja društvenog doma za vatrogasce i za dječji vrtić u Peroju, rekonstrukcija zgrade stare vage u Vodnjanu… Neki su to od projekata iz vodnjanskog programa gradnje objekata komunalne infrastrukture koji se planiraju ostvariti sredstvima Europske unije ili međunarodnih i ostalih fondova, a koji se zapravo već godinama zbog nerealizacije prenose u narednu godinu.

Za vrtić još 7,5 milijuna kuna

Društveni dom u sklopu kojeg bi se gradio dom za Dobrovoljno vatrogasno društvo iz Peroja priča je stara i nekoliko desetljeća, ali se mogućnost njenog okončanja proteklih godina pronašao u fondu za ruralni razvoj. Na prošlogodišnji je natječaj za ta sredstva Vodnjan prijavio rekonstrukciju doma vrijednu 2,5 milijuna kuna, a Dječji vrtić Petar Pan za novi predškolski objekt pored istog objekta još 7,5 milijuna kuna. No, kako se nedavno čulo, rezultati natječaja još uvijek nisu poznati, a zbog boljeg indeksa razvijenosti u odnosu na ostale hrvatske krajeve, koji Vodnjan svrstava u nepovoljni položaj, kao da se sve manje vjeruje u uspjeh. Neovisno o tome, Grad Vodnjan je u ovogodišnjem proračunu rezervirao 3,1 milijun kuna za perojski Dom i pola milijuna kuna za pripremne radove za gradnju vrtića.

Komunalci s druge strane željno iščekuju sredstva za izgradnju reciklažnog dvorišta u iznosu od 3,25 milijuna kuna. Njih se već dugo vremena nadaju dobiti iz Fonda za zaštitu okoliša, a potrebna su im što prije jer će bez toga Vodnjan teško u potpunosti ustrojiti sustav selektivnog prikupljanja otpada, na što je nedavno upozorio i Guglielmo Moscarda, direktor komunalnog poduzeća Contrada. Financijski i tehnički manje zahtjevno od prethodnih objekata je uređenje objekta "Vaga", u kojem se planira urediti Centar za obuku mladih maslinara kroz projekt YouInherit. Gradska uprava je predvidjela za taj zahvat 375 tisuća kuna koji im se smješe iz programa Interreg - Središnja Europa. (Zvjezdan STRAHINJA)

OPŠIRNIJE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter