NAJNOVIJE


LIONS CLUB IZ NOVIGRADA DARIVAO UČENIKE NA BUJŠTINI

Doprinos razvoju informacijskih tehnologija


U vremenima kada je STEM revolucija, micro bitovi i robotika počela ulaziti škole, Lions club Novigrad htio je dati svoj doprinos razvoju informacijsko – komunikcijiskih tehnologija (IKT) darivajući 3D printerima osnovne i srednje škole na Bujštini. U Osnovnoj školi Rivarela održana svečana podjela navedenih donacija ravnateljima i predstavnicima škola: OŠ Rivarela, OŠ Marije i Line Umag, Talijanske osnovne škole Galileo Galilei Umag, OŠ Mate Balota Buje, Talijanske osnovne škole Edmondo de Amicis Buje i Gospodarske škole Buje. Poklonjeno je šest printera 3D po pojedinačnoj cijeni od 6.000 kuna.

Posvetiti pozornost obrazovanju mladih

Kao domaćin, prisutne ravnatelje škola, članove Kluba i predstavnike medija pozdravila je Davorka Parmać, ustvrdivši kako se nalaze u novigradskoj priznatoj Školi stvaralaštva gdje se učenici bave kreativnošću kojom su korak ispred vremena od ostalih škola, konstatirajući da je odabir mjesta za podjelu donacije izabran s pravom.

Prisutnima se obratila predsjednica Lions cluba Novigrad, napominjući da im je primarna misao vodilja bila posvetiti pozornost obrazovanju mladih jer je digitalno opismenjivanje i usavršavanje postalo svakodnevnica u školama, jedna je od kompetencija suvremenog čovjeka danas i sastavnica cjeloživotnog obrazovanja.

- Vođeni mišlju da je znanje jedini put izlaska iz krize, za pojedinca i čitavo društvo, odlučili smo 6 škola opskrbiti baznim 3D printerima za trodimenzionalno oblikovanje, a akciju ćemo nastaviti dok ne opskrbimo preostale škole Bujštine, istaknula je Ivanka Posavčević, predsjednica Kluba i dodala kako je to tek prvi korak suradnje s obrazovnim ustanovama jer im je glavni cilj nastaviti motivirati mlade ljude u preuzimanju odgovornosti za budućnost društva i pokretanju pozitivnih društvenih promjena.

U ovoj godini skupili 61 tisuću kuna

Za preuzete printere, izraze zahvalnosti uputili su ravnatelji Milivoj Gospić iz Gospodarske škole, Katja Sterle - Pincin iz Talijanske Osnovne škole Buje i Arden Sirotić iz Talijanske Osnovne škole Umag. Zaposlenici škola koji će raditi na printerima već su prošli trodnevnu edukaciju, također u organizaciji Kluba. Ove godine Lions club International slavi stotu godišnjicu osnutka diljem svijeta što su obilježili poduzimanjem niza plemenitih akcija, pa se i LC Novigrad može pohvaliti izuzetno „lavovskim“ rezultatima i plodonosnom godinom. Tijekom 2017. sakupili su 61.540 kuna i tim sredstvima pomogli troje svojih štićenika sa po 8.000 kuna, a jednoj su osobi u potrebi donirali 6.000 kuna, Zdravome gradu Novigradu 2.500 kuna te su pomoć svesrdno pružili udruzi slabovidnih i slijepih iz Pule i udruzi Pružam ti ruku iz Umaga.

Do konca godine još će razveseliti neke potrebite i nadolazeće blagdane im učiniti radosnijima i toplijima, uz poruku da postoje neki ljudi koji misle i služe na dobrobit drugih u sladu sa pozdravom Kluba:“Složni!“. (Sanja BOSNIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter