NAJNOVIJE

Buzet: 

Prijedlog proračuna od 38 milijuna kuna upućen na javnu raspravu

Prijedlog proračuna na prvom čitanju (G. ČALIĆ ŠVERKO)

- U odnosu na 2008. godinu, prihodi buzetskog proračuna s osnove poreza, prvenstveno zbog odluka države i Vlade pali su za 18 milijuna kuna na godišnjoj razini. Na žalost, moram konstatirati da se zadnjih godina Vlada i Sabor koji usvaja takve zakone, očito natječu tko će više oštetiti uspješne gradove poput Buzeta s obzirom na prijedlog novog zakona o financiranju jedinica lokalne samouprave koji kažnjava uspješne jedinice lokalne samouprave, one koje imaju iznad prosječne prihode od poreza. Dio buzetskih sredstava otići će u druge općine i gradove s poreznim prihodom po glavi stanovnika manjim od prosjeka jer je za njih predviđen fond izravnanja, istaknuo je gradonačelnik Siniša Žulić uoči razmatranja prijedloga proračuna za 2018. godinu koji je sa sinoćnje sjednice Gradskog vijeća upućen na petnaestodnevnu javnu raspravu. 

Izgradnja javne odvodnje Buzeta 

Neovisno o tome, rekao je gradonačelnik Žulić, u idućoj, pa tako i u narednim godinama uspjet će se realizirati nekoliko vrlo značajnih projekata koji se sufinanciraju iz EU fondova i nekih drugih izvora poput projekta izgradnje javne odvodnje aglomeracije Buzet ili obnove kaštela Petrapilosa.

Proračunski prijedlog iznosi 38,1 milijuna kuna sa uključenim planom prijenosa viška od 2,5 milijuna kuna. U odnosu na osnovni proračun iz ove godine manji je za 936.583 kuna prvenstveno zbog najavljenih zakonskih izmjena. Novim zakonom o financiranju jedinica lokalne samouprave, Buzet bi umjesto dosadašnjeg učešća u porezu na dohodak od 70,5 posto kao jedinica lokalne samouprave sa statusom brdsko planinskog područja, sada imao učešće u jedinstvenoj raspodjeli od 60 posto. A također gubi pravo na udio pomoći za financiranje kapitalnih projekata u visini od 10 posto poreza na dohodak, ali su u prijelaznom razdoblju ipak predviđene kompenzacijske mjere, rekla je resorna gradska pročelnica Ornela Rumen. Proračunskim prijedlogom obuhvaćeno je pet EU projekata; Restaura, KulTourSpirit, KulTERRA, Life Sec Adapt i poduzetnički inkubator Verzi. 

Milijun kuna za razvoj poduzetništva

Članovi gradskog Odbora za gospodarstvo i razvoj, prenio je njegov predsjednik vijećnik s liste IDS-HSU Damir Sirotić, izrazili su zadovoljstvo sredstvima predviđenim za razvoj gospodarstva jer unatoč tome što se drastično smanjuju proračunski prihodi, čak su i u većem iznosu nego prethodnih godina. Za program razvoja poduzetništva planira se milijun kuna, čemu valja pribrojiti i projekt poduzetničkog inkubatora Verzi od preko 4 milijuna kuna kroz četiri godine, koji će novim mladim poduzetnicima omogućiti optimalne uvjete za poslovanje.

Nezavisni vijećnik Vlatko Mrvoš pozvao je vladajuće na veću suradnju prilikom planiranja projekta, dok je također nezavisni Damir Kajin ustvrdio da je proračunski prijedlog za iduću godinu za 10,4 milijuna kuna manji od ovogodišnjeg. - Da nije prenesenih sredstava iz ranijih godina od 2,5 milijuna kuna, mislim da se u Buzetu ne bi događalo apsolutno ništa, bili bi jedna velika spavaonica, mladi odlaze ne vraćaju se, a onaj tko može ide raditi u Trst, rekao je Kajin te ocijenio da kod većine EU projekta gro novaca ide za intelektualne usluge. (Gordana ČALIĆ ŠVERKO)