NAJNOVIJE


BEČ

Novogodišnji koncert: Riccardo Muti peti put ispraćen ovacijama


Bečki Novogodišnji koncert koji se tradicionalno održava u Zlatnoj dvorani Musikvereina i ove je godine izravno, televizijskim prijenosom stigao u domove gledatelja širom svijeta, a procjenjuje se da ga je, uz dvije tisuće sretnika u dvorani u više od 90 država svijeta pratilo 50 milijuna televizijskih gledatelja.

Čast dirigiranja, uz 78. godišnjicu održavanja peti je put pripala talijanskom dirigentu, maestru Riccardu Mutiju.

Muti je jedan od brojnih slavnih dirigenata koji su dosad ravnali orkestrom Bečke filharmonije na Novogodišnjem koncertu, poput Herberta von Karajana, Lorina Maazela, Zubina Mehte, Gustava Dudamela, Daniela Barenboima, Claudia Abbada... Koncert je prvi put izveden 31. prosinca 1939. pod dirigentskom palicom Clemensa Kraussa, od 1. siječnja 1941. izvodi se oko podneva prvoga dana nove godine, a od 1959. prenosi ga televizija.

Talijanski dirigent Riccardo Muti rođen je 1941. u Napulju, a trenutačno vodi Čikaški simfonijski orkestar i orkestar mladih Luigi Cherubini. Za talijanski Il Giornale nedavno je kazao da je ovo vjerojatno njegov posljednji novogodišnji koncert u Beču, jer bi Silvestrovo želio provesti s članovima svoje obitelji.

Muti se ubraja među najangažiranije dirigente kada je o koncertu u Beču riječ još od razdoblja Lorina Maazela. Temperamentan je, nastupa dominantno i samouvjereno, a opisuju ga i kao "vulkan za pultom". Austrija za njega ima važnu ulogu, pa ima običaj kazati da je odnos s "Bečkom filharmonijom" uvijek bio konstanta u njegovu životu. "Beč je oduvijek moja druga domovina", rekao je.

Program Novogodišnjeg koncerta Bečkih filharmoničara svake se godine izvodi čak triput: 30 prosinca kao pretpremijera rezervirana za pripadnike austrijske vojske, 31. prosinca navečer kao Koncert novogodišnje večeri i 1. siječnja kao Novogodišnji koncert.

U drugome dijelu koncerta filharmoničarima su se tradicionalno pridružili članovi Baleta bečke državne opere i Bečke narodne opere, obogativši ga plesnim bravurama austrijskih baletnih prvaka koji su plesali u poznatim bečkim palačama.

Zlatnu dvoranu i ove su godine raskošnim cvjetnim aranžmanima ukrasili bečki cvjećari. Od 1980. do 2015. cvijeće je bilo poklon talijanskoga grada Sanrema. Umjesto suradnje s talijanskim cvjećarima Bečka filharmonija prije tri godine potpisala je ugovor s Bečkim vrtovima i parkovima koji otad ukrašavaju Zlatnu dvoranu, a postavljanje cvjetnih aranžmana počelo je već 27. prosinca.

Na programu Bečkih filharmoničara ove su godine bila odabrana djela skladatelja iz obitelji Strauss: Johanna oca i sinova Johanna mlađeg i Josefa Straussa te djela Franza von Suppea i Alphonsa Czibulke.

Na tradicionalnom završetku publika je po običaju slušala najpoznatiji valcer "Na lijepom plavom Dunavu" Johanna Straussa sina, a zatim je aplaudirala u taktu "Radetzky marša" Johanna Straussa starijeg.

Koncertu su, uz austrijskog predsjednika Alexandera Van den Bellena kao gosti prisustvovali njegova estonska kolegica Kersti Kaljulaid i bugarski kolega Rumen Radev.

Austrijski kancelar Sebastian Kurz ugostio je svojega nizozemskog kolegu Marka Ruttea.

Rutte je, tijekom susreta s estonskom predsjednicom čestitao na uspješnom vođenju EU-om, a bugarskom predsjedniku poželio puno sreće u predsjedanju tom institucijom. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter