NAJNOVIJE


PRESUDA

U BiH Hrvati zapalili tisuće svijeća za generala Praljka i haaške uznike


Tisuće Hrvata izreklo je molitve te upalilo svijeće u središtu Mostara i u drugim središtima u BiH izražavajući suosjećanje s obitelji generala Slobodana Praljka koji je u srijedu u sudnici Haškoga suda izvršio samoubojstvo te s ostalim hrvatskim uznicima u Den Haagu.

Ispred središnjeg spomen obilježja braniteljima iz Domovinskog rata na Trgu hrvatskih velikana u Mostaru brojni Hrvati upalili su svijeće, dok je don Luka Pavlović predvodio molitvu za generala Praljka. Među ostalima svijeće je upalio i predsjedavajući Predsjedništva BiH Dragan Čović.

Prije toga je u mostarskoj prvostolnici Marije Majke Crkve služena sveta misa zadušnica za nekadašnjeg načelnika Glavnog stožera HVO-a generala Slobodana Praljka.

I na trgovima u drugim središtima gdje žive Hrvati od Hercegovine, Središnje Bosne i Posavine paljene su svijeće za hrvatske žrtve i haaške uznike.

Na tri stijega ispred Hrvatskoga doma hercega Stjepana Kosače u Mostaru spuštene su zastave Bosne i Hercegovine, hrvatskog naroda u BiH, te HVO-a na pola koplja.

Poznati hrvatski filmski redatelj i pisac, te bivši pripadnik Hrvatskoga vijeća obrane Josip Mlakić današnju presudu nazvao je suludom.

"Presudu šestorci uopće ne treba doživljati, ni u kom slučaju ne pristajati na kolektivnu odgovornost, a ova konstrukcija o udruženom zločinačkom pothvatu suluda je kvalifikacija", istaknuo je Mlakić.

Tijekom današnjeg izricanja drugostupanjske presude šestorici nekadašnjih dužnosnika Herceg Bosne u Haaškoj sudnici, general Slobodan Praljak je glasno ustvrdio kako nije zločinac te da odbacuje presudu nakon čega je popio tekućinu od koje je kasnije umro. Drugostupanjskom presudom izrečena je kazna zatvora od 111 godina te je potvrđeno postojanje udruženog zločinačkog pothvata i navodna uloga Hrvatske u agresiji na BiH. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter