NAJNOVIJE


 ISTARSKI SPECIJALITETI NA BLAGDANSKOJ MANIFESTACIJI U ZAGREBU

Bakalar, boškarin i tartufi po zagrebačkim ulicama


Istarska kuhinja ključni je dio turističke ponude najvećeg hrvatskog poluotoka i s vremenom se pretvorila u pravi mamac za brojne goste koji upravo zbog toga pristižu iz svih krajeva svijeta, a kako i ne bi kada brojne konobe i restorani vjerno prate tradiciju pripreme originalnih istarskih specijaliteta i delicija. Tradicija pak u ovom smislu znači korištenje prirodnih namirnica s malim tajnama "bakine kužine" i velikim znanjem suvremenih chefova.

Špaleta burger by "Mason burger"

Ono što je također specifično za istarsku regiju je ta gotovo nevjerojatna raznolikost, odnosno dostupnost namirnica koje pristižu izravno iz prirode poput svježe jadranske ribe i morskih plodova, mesa divljači i autohtonog goveda boškarina, šparoga, šumskih gljiva i senzacionalnih tartufa, koje se savršeno izmjenjuju ovisno o godišnjem dobu. Ne treba pri tome zaboraviti niti na tradicionalne istarske delicije poput pršuta, sira s tartufima, ombola, kobasica. Advent u Zagrebu ove godine posjetiteljima pruža bogat izbor gurmanskih zalogaja, a svoje mjesto ovdje pronašli su i istarski specijaliteti, kako tradicionalni, tako i oni moderni. Na Fuliranju ćete pronaći najbolje hrvatske burgere u kućici Mason, na Jelačić trgu nalaze se kućice Istriano i Istarski kantun koje nude domaće specijalitete i delicije, a na Europskim trgom nećete moći proći bez da uočite Enotecu Degrassi i kušate neka od vrhunskih istarskih vina i počastite svoje nepce originalnim okusima Istre.

Kako biste u ovom blagdanskom raspoloženju mogli u potpunosti uživati, u nastavku vam donosimo mali vodič ukusnih specijaliteta i delicija Istre koje jednostavno morate probati na ovogodišnjem zagrebačkom Adventu.

Mason burgeri Ivana Zidara svoju su popularnost stekli pomalo netipičnim izborom sastojaka na čijoj se kvaliteti nimalo ne štedi. Pljeskavica za ovaj burger spravlja se u jednakom omjeru od odležanog junećeg mesa i špalete – tradicionalnog proizvoda istarskog sela koji uz ovakve kreativne gastro inovacije pomalo vraća svoju staru slavu. Okusi i sama tekstura mesa savršeno se uklapaju u posebno osmišljeno brioche pecivo, a potom se dodaju razni drugi sastojci, u ovom slučaju istarski kravlji sir i gorčica. Ako tražite moderni zalogaj koji će vam na najbolji način predstaviti senzaciju okusa kakvu još niste probali, onda ste na pravom mjestu, obavezno posjetite kućicu Mason.

Njoki s boškarinom by "Istriano"

Domaći, ručno rađeni njoki sa šugom od autohtonog istarskog goveda boškarina malo koga može ostaviti ravnodušnim. Ovaj specijalitet nezaobilazan je dio gotovo svakog menija u pravim istarskim konobama i restoranima, a kućica "Istriano" omogućuje vam da u tim savršenim okusima i aromama uživate i tijekom Adventa u Zagrebu, i to na glavnom trgu. Malo što vas može ugrijati tijekom ovih zimskih dana kao kuhano vino, odnosno tradicionalna istarska supa koja će u potpunosti iznenadit vaše nepce. Ivan Zidar odlučio pripremiti nešto specijalno i skroz istarsko koristeći merlot od Matoševića uz dodatak zapečenog kruha i nekoliko kapi vrhunskog istarskog Brist maslinovog ulja. Bakalar je osobito popularan u ovo blagdansko vrijeme, a u Istri se obično priprema bakalar na bijelo koji se maže na kruh te bakalar s fužima, tradicionalnom istarskom tjesteninom. Od presudne je važnosti kvaliteta ove ribe, a u kućici Istriano ćete pronaći Baccalla della mamma, poznati istarski brend koji se već godinama ističe kao broj jedan kada su u pitanju proizvodi i delicije od bakalara. Svi oni koji pak preferiraju nešto jednostavnije, no jednako ukusne zalogaja, preporučujemo vam da posjetite Enotecu Degrassi i Istarski kantun gdje možete probati domaće istarske kobasice, odnosno ombolo, koji će vas također oduševiti. (Andrea PANČUR)


Podijeli: Facebook Twiter