NAJNOVIJE


GODIŠNJOM SKUPŠTINOM PAZINSKI PLANINARI NAJAVILI POHODE

Širok raspon aktivnosti društva od pohoda do izrade novih staza


Članovi Planinarskog društva "Pazinka" održali su redovnu godišnju skupštinu u Društvenom centru "Veli Jože" u Pazinu te na taj način ispratili 2017. godinu, godinu bogatu brojnim i raznolikim aktivnostima.

U izvještaju o radu, koji je bio jedna od tema, pred pazinskim planinarima svojevrsni rezime godine dala je Patricija Jedrejčić, koja je u polusatnom govoru iznijela presjek protekle godine. Tako je društvo u veljači organiziralo lakši pohod na relaciji Gračišće – Pićan, te na Plitvička jezera, vrhove Medviđak i Oštri, u ožujku je sudjelovalo na pohodu u organizaciji Istarskog planinarskog saveza od Poklona do Vojaka i Babinog Groba te kanjonom Vranjske drage. U travnju kada je održan uspon od Šušnjevice do Vojaka, zajedno s Gradom Pazinom i Zavodom za javno zdravstvo Istarske županije održana je javnozdravstvena akcija "Hoditi i zdravi biti" s izrazito velikim odazivom građana, te je organizirano planinarenje na Osoršćicu na otoku Lošinju. U svibnju je održan tradicionalni Međunarodni dan pješačenja uz potporu Turističke zajednice središnje Istre, održano je pješačenje povodom Dana Općine Tinjan te je organiziran odlazak na vrh Petehovac. U lipnju je organiziran laganiji izlet od Račje Vasi do Orljaka te teži dvodnevni u Sloveniju - na Begunjščicu, Zelenice i Stol.

Pohod na Kamniško-Savinjske Alpe

Krajem lipnja završeni su radovi i svečano je otvorena novoobnovljena staza Malenica. Šezdeset je planinara iz cijele Istre, riječkog zaleđa tada prošlo stazom do Zelengrada. U srpnju i kolovozu se je desetoro članova pridružilo visokogorskom pohodu u Kamniško-Savinjske Alpe u organizaciji HPD Planik iz Umag dok su oni željni lakšeg planinarenja istovremeno odabrali dvodnevni izlet na Šatorinu i Veliki Rajinac. Početak listopada bio je rezerviran za tradicionalni memorijalni pohod na Slavnik, dok je za Dan neovisnosti organizirano pješačenje od Boruta stazama svetog Silvestra i svetog Kocijana. U istom mjesecu je organizirano pješačenje u Tinjanu povodom njihovo "pršutarskog sajma" te je organiziran Dan IPS-a stazom od Bresta preko Žbevnice do Špičastoga vrha. Krajem listopada je održan i izlet s učenicima Područne škole Karojba od Valigaštra do Badavce.

U studenom je koprivnički visokogorac i zanimljivi predavač Matej Perkov održao tri predavanja u Labinu, Pazinu i Puli, a također je održao predavanja o planinarstvu u Osnovnoj školi Vladimira Nazora u Pazinu i Područnoj školi Trviž. Za kraj mjeseca održano je planinarenje na Krku, od Treskavca na vrh Obzovu do Stare Baške. Prosinac je obilježilo pješačenje po Franetovom putu, kružnom stazom od Bresta pod Učkom preko Tenkovskog polja. U prosincu je završio i projekt društva "Kretanje je pola zdravlja" kojeg je financirao Upravni odjel za zdravstvo i socijalnu skrb Istarske županije.

Završen visokogorski tečaj u listopadu

Povodom sve češćih pohoda u visokogorje (iznad 3.500 metara) i iskaznog interesa planinara Istarski planinarski savez je organizirao prvu visokogorsku edukaciju na razini tečaja. Temeljem kriterija stručnog znanja i iskustva, za voditelja tečaja određen je Mladen Nikšić, pročelnik HGSS Stanice Pula, dok su za suradnike određeni Danijel Simonetti član PK Picugi Poreč i Stanice planinarskih vodiča Istra, te Boris Gajski, član AO Pula. Tečaju, koji je održan u razdoblju od 30. ožujka do 29. listopada 2017. godine, pristupilo je 14 polaznika, a uz pazinske tu su bili i planinari iz pulskog "Glasa Istre" i "Planika". Tečaj se sastojao od šest predavanja i tri visokogorske ture. Predavanja su održana u DC "Veli Jože" u Pazinu, a obuhvatila su teme: mehanika ledenjaka, tehnike kretanja i napredovanja, lavine, bivakiranje, visinska fiziologija i prva pomoć, te osnove spašavanja. Visokogorske ture održane su na lokacijama Grossglockner, Ortler i Marmolada. Na njima su praktički obrađene teme: priprema uspona, izrada osnovnog ledenjačkog naveza, kretanje i osiguranje, izrada sidrišta u snijegu, stijeni i ledu, komunikacija, izvlačenje i spašavanje iz ledenjačke pukotine, prisilno bivakiranje, izrada snježnog profila, procjena lavinske opasnosti i korištenje opreme u tom slučaju.

Predstavljen plan pohoda za 2018. godinu

Jedrejčić je predstavila plan pohoda za 2018. godinu istaknuvši kako je bio princip slaganja taj da se zadovolji čim šira struktura članstva. Prvi je izlet planiran za 14. siječnja i to iz Zagrada za Sisol i spuštanje u Plomin. Za veljaču su planiran izlet kanjonom Rječine, a za ožujak pohod po Istarskom planinarskom putu od Planika do Ošlja te visokogorski zimski uspon na Vršič (Kranjska Gora). U travnju se planira odlazak na cresku Tramuntanu te osvajanje biokovskog vrha Vošac ponad Makarske. Prve nedjelje svibnja slijedi tradicionalni međunarodni Dan pješačenja u Pazinu i obilježavanje Dana Općine Tinjan, te planinarenje na Ličku Plješivicu. U lipnju se planira osvajanje velikog vrha Košute na Karavankama te memorijalni uspon na Učku. Srpanj nudi zanimljiv izlet na dolomitske Tre Cime, a kolovoz je isto rezerviran za Dolomite i osvajanje vrha Monte Civeta tzv. via ferratom. U istom će se mjesecu organizirati i izlet na Triglavska jezera. U rujnu se planira uspon na Krn, a u listopadu četiri planinarenja – započinje se memorijalnim usponom na Slavnik, nastavlja se pješačenjem u Borutu, slavit će se Dan istarskih planinara na Ćićariji te se pješači Stazom suhozida u Tinjanu. Za kraj godine planiran je izlet Franetovom stazom. Uz sve navedeno planira se provesti opća planinarska škola te intenzivirati rad s djecom i mladima.

Financijska stabilnost društva

Sonja Levak, koja u društvu skrbi o računovodstvu, izvijestila je da je ove godine postignuta financijska stabilnost društva. Ukupno je uprihodovana 46,1 tisuća kuna, a za aktivnosti utrošeno 47,5 tisuća kuna. Manjak je pokriven "plusom" iz prethodnog razdoblja te je društvo trenutno u ukupnom plusu s nešto manje od pet tisuća kuna. (Anton FINDERLE)


Podijeli: Facebook Twiter