NAJNOVIJE


SVEČANO OBILJEŽEN ZAVRŠETAK UREĐENJA AMBULANTE

U obnovu ambulante u Marčani uloženo 264 tisuće kuna


Danas je u Marčani svečano obilježen završetak uređenja ambulante, u što su Istarski domovi zdravlja uložili oko 128 tisuća kuna vlastitih sredstava, a Općina gotovo 136 tisuća.

Investicija ukupno vrijedna 264 tisuće kuna obuhvatila je obnovu fasade i unutrašnjih zidova, telekomunikacijskih instalacija, prozora, namještaja i druge opreme u prostoru u kojem rade liječnica obiteljske medicine i patronažna sestra. Ordinacija je u koncesiji dr. Ivanke Zimet, a prostor u općinskom vlasništvu pa zajedničku investiciju ravnatelj IDZ-a dr. Ante Ivančić navodi kao dobar primjer suradnje s lokalnom samoupravom.

Liječnik za 1,3 tisuće pacijenata

- IDZ ne ulaže samo u svoje zaposlenike i svoje prostore, već u primarni zdravstveni sustav, tamo gdje je po prioritetu najvažnije, posebno kada u općini ili gradu imamo tako dobrog partnera, spremnog na zajedničko ulaganje, naglasio je ravnatelj Ivančić. Za marčansku ambulantu, kaže, nedavno je kupljen i automatski defibrilator, vrijedan 10-ak tisuća kuna, u sklopu velike akcije opremanja svih ispostava IDZ-a u Istri.

Općinski načelnik Predrag Pliško ističe da je Marčana općina u koju se ljudi više doseljavaju nego što iseljavaju. Prema zadnjim podacima, imaju oko 4,5 tisuća stanovnika. Osim u općinskom središtu, ambulantu obiteljske medicine imaju i u Loboriki, a dio žitelja, posebno oni radno aktivni gravitiraju liječnicima u Puli, pa i u Vodnjanu.

Ambulanta u Marčani ima oko 1,3 tisuće pacijenata, a smještena je u zgradi bivšeg Društvenog doma koja je građena početkom 80-ih. Tijekom preuređenja, što je potrajalo oko tri mjeseca, bila je izmještena u nekadašnji prostor banke. Dr. Ivanka Zimet na dugom je bolovanju, ali ordinacija redovito radi, uskaču kolege, doktor Radeljak, doktorica Cizler, a danas smo zatekli dr. Branku Mendelović Rajko koja je, kaže, već devet godina u mirovini, ali povremeno radi jer nema liječnika.

Patronaža i zdravstvena njega u kući

- Tužna je to situacija, da liječnici ne mogu naći zamjenu dok su na godišnjem odmoru, a posebno na bolovanju. Liječnik koji se suoči s težom bolešću mora se brinuti tko će ga mijenjati, umjesto da se posveti svom liječenju, kaže dr. Rajko koja sumnja da će najavljena privatizacija obiteljskih ordinacija i čitave primarne zdravstvene zaštite donijeti ikakva rješenja i poboljšanja.

Patronažna sestra Smilja Kaluđerović, također Marčanka, kaže da jedanaest godina radi na ovom području, a najviše je pri ruci majkama i novorođenčadi te starijim žiteljima. Na terenu s nešto više od 4.000 stanovnika odnedavno radi i medicinska sestra iz IDZ-ove službe za zdravstvenu njegu u kući.

Sreća da imamo ambulantu u mjestu

Zadovoljni su i pacijenti koje smo zatekli u čekaonici. "Velika je razlika, sada je sve novo i sređeno. Sreća da imamo ovu ambulantu u mjestu jer kako bismo mi stariji putovali do grada. Ne mogu stalno tražiti od muža da me vozi u Pulu", kaže gospođa Sonja Radolović iz Marčane koju smo zatekli u čekaonici. Zadovoljno klima glavom i njezina prezimenjakinja - "jer u Marčani su svi Radolovići" - gospođa Danica koju je dovezla kćerka. Općinski načelnik dodaje da su organizirali prijevoz starijim pacijentima iz Raklja, Krnice, Peruški, Kavrana i drugih udaljenijih mjesta. (Duška PALIBRK)


Podijeli: Facebook Twiter