NAJNOVIJE


POJAČAN PROMET

Uoči skijaškog vikenda policija upozorava na gužve na graničnim prijelazima

(M. MIJOŠEK)

Budući da je sezona skijanja već počela iz Ministarstva unutarnjih poslova priopćili su da se ovog vikenda i na blagdan Sveta tri kralja očekuje pojačan promet na hrvatskim cestama i graničnim prijelazima. Brojni će se hrvatski građani uputiti na skijanje u Italiju, Austriju, Sloveniju i Francusku pa će policija za graničnu kontrolu angažirati dovoljan broj policijskih službenika da bi se na najopterećenijim graničnim prijelazima osigurala maksimalna protočnost putnika. U slučaju većih gužvi na pojedinim graničnim prijelazima policija će promet preusmjeravati na manje opterećene granične prijelaze. Tijekom preusmjeravanja prometa policija će poduzimati preventivne mjere s ciljem održavanja povoljnog stanja javnog reda kao i stanja sigurnosti u prometu.

Iz Policijske uprave istarske također upozoravaju građane da se pripreme na gužve na graničnim prijelazima te se prije polaska na put informiraju na Internet stranici Hrvatskog autokluba informiraju o stanju na cestama kao i da budu oprezniji u vožnji.

Državljanima Hrvatske te ostalih država EU i Švicarske Konfederacije iz MUP-a savjetuju da se koristi najbližim i manjim graničnim prijelazima kako bi izbjegli dugotrajna čekanja na graničnim prijelazima koje moraju koristiti državljani trećih zemalja, a na kojima su vrlo često čekanja najduža.

O protočnosti prometa na graničnim prijelazima te stanju na cestama građani se mogu informirati na Internet stranici HAK-a.

Policija apelira na građane da se pridržavaju prometnih propisa, da ne sjedaju za volan pod utjecajem alkohola, da se pridržavaju propisanog ograničenja brzine, koriste sigurnosne pojaseve, vode računa o sigurnom smještanju djece u vozilo i da ne koriste mobitel u vožnji.

Posebno je potrebno prilagoditi brzinu kretanja vozila stanju i uvjetima na cesti te se pridržavati uputa policijskih službenika na terenu. (M. Ko.)