NAJNOVIJE


KNJIGA "ISTRA U NOVOM VIJEKU" PREDSTAVLJENA U PULSKOJ GALERIJI C8

Noviteti u poimanju novog vijeka u Istri objavljeni na jednom mjestu


Knjiga "Istra u novom vijeku" predstavljena je jučer u Galeriji C8, a da se radi o vrijednom djelu istaknuo je ravnatelj Arheološkog muzeja Istre Darko Komšo ustvrdivši da su u njoj noviteti u poimanju novog vijeka u Istri objavljeni na jednom mjestu.

Knjiga je objavljena u izdanju Arheološkog muzeja Istre kao 30. svezak serije "Monografije i katalozi" a njenim objavljivanjem obilježava se i 70. godišnjica AMI-ja (iako je osnovan 1902. pod ovim nazivom djeluje od studenog 1947.)

Objedinjen projekt "Istra, lav i orao"

Projekt koji je ovdje objedinjen "Istra, lav i orao" započeo je 2015., imao je za cilj prezentirati prvi novovjeki odjel u arheološkim muzejima na području Hrvatske kao i materijalne ostatke i materijalnu baštinu Istre od 14. do 18. stoljeća. Komšo podsjeća da je istoimenu izložbu otvorenu 2015. u Svetim srcima vidjelo više od deset tisuća posjetitelja, a nakon nje održani su i brojni propratni projekti poput koncerata, radionica, predavanja i drugih događanja, da bi jučerašnje predstavljanje održano u prostoru u kojem su izloženi dječji radovi na temu "Istra, lav i orao". Knjiga tako predstavlja zbornik radova s četiri skupa održana u listopadu i studenom 2015. u Svetim srcima u kojima su sudjelovala 24 stručnjaka, od čega je 19 predavanja zastupljeno ovdje.

Kako kaže urednica knjige Tatjana Bradara koja je uz Ondinu Krnjak autorica projekta, na predavanjima "Istra u novom vijeku" su sudjelovali stručnjaci raznih profila poput arheologa, povjesničara, arhitekata, teoretičara umjetnosti, klasičnih filologa... Odaziv je bio velik te je svim predavanjima prisustvovao velik broj studenata, stručnjaka i građana.

- Snaga ove monografije je u tome da na jednom mjestu imamo 19 različitih tema o istarskom novovjekovlju, i koliko mi je poznato, možda griješim, ne postoji jedan takav tip publikacije, kaže Bradara koja očekuje da će ova publikacija koristiti studentima, a ona će biti odaslana na više od 400 adresa u Europi i izvan nje.

Temelj za daljnja istraživanja

Za recenziju knjige bili su zaduženi akademik Radoslav Tomić sa Instituta povijesti umjetnosti u Zagrebu te Tea Perinčić iz Povijesnog i pomorskog muzeja u Rijeci. Ona je ukratko predstavila radove u knjizi za koje te rekla da su polovica njih izvorno znanstveni radovi koji doprinose napretku znanosti te je ova monografija temelj za daljnja istraživanja.

U knjizi se tako između ostalog govori o zvonima istarskih crkvica koji su danas dio ovog krajobraza, zatim je dan kratki pregled gotičkog kiparstva na ovom području, govori se o bunama podanika u austrijskoj Istri između 15. i 17. stoljeća, o vjerskim pitanjima i vjerskoj povijesti, o demografskom stanju u Puli u prvoj polovici 17. stoljeća, glazbi i drugim temama. (M. RADIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter