NAJNOVIJE


NASTAVLJAJU SE ULAGANJA U MALE I OBITELJSKE HOTELE U NOVIGRADU

Dodatnih deset milijuna kuna za nove ležajeve

Obiteljski hotel Vila Cittar u Novigradu (M. MIJOŠEK)

Šarmantni gradić antičke povijesti, smješten na malom poluotoku na zapadnoj obali Istarskog poluotoka, svoj je turistički razvoj započeo sedamdesetih godina 20. stoljeća. Tradicija ovog malog ribarskog mjesta i njegova bogata kulturno-povijesna postali su temelji izgradnje današnje atraktivne turističke destinacije: čisto more i uređene plaže, vrhunska gastronomska ponuda, sportska infrastruktura, raznovrsne manifestacije koje privlače posjetitelje tijekom cijele godine, dio su bogate ponude novigradskog turizma koju prate i stalna ulaganja u smještajnom segmentu i podizanje kvalitete u hotelima, kampovima i privatnim domaćinstvima.

Obiteljski hotel s 25 godina tradicije

Novigrad ima čak pet malih i obiteljskih hotela što je raritet za tako male sredine. Razvitak turističke privrede u tom smjeru uživa punu podršku Turističke zajednice i Grada Novigrada budući da su posljednjih godina mali i obiteljski hoteli postali jedan od najtraženijih turističkih proizvoda na hrvatskom tržištu. Kapacitet od 224 ležaja u privatnim, malim i obiteljskim hotelima od kojih neki imaju i četiri zvjezdice i otvoreni su gotovo cijelu godinu, u narednom bi se razdoblju trebao povećati zahvaljujući ulaganjima u ovom segmentu ponude. U obiteljskom hotelu Cittar odlučili su se na novi poduzetnički pothvat potaknuti kontinuiranim porastom turističke potražnje te potrebom povećanja tržišne konkurentnosti postojećeg hotela smještenog u novigradskoj starogradskoj jezgri.

Nakon opsežnih priprema, projekt proširenja smještajnih kapaciteta izgradnjom hotelske depadanse kategorije 3* prijavljen je na natječaj „Podrška razvoju MSP u turizmu povećanjem kvalitete i dodatne ponude hotela" putem kojeg je u 2017. godini odobreno 2,28 milijuna kuna bespovratnih sredstava, dok ukupna vrijednost projekta iznosi 6.554.152,67 kuna. Projekt se sastoji od ukupno pet projektnih aktivnosti od kojih glavni dio projekta obuhvaća izgradnju i opremanje depandanse hotela Cittar, a očekivano vrijeme realizacije projekta iznosi 24 mjeseca. Planirano je povećanje smještajnih kapaciteta s trenutnih 16 na 24 smještajne jedinice, povećanje broja osnovnih ležajeva s 34 na 54 osnovna ležaja, povećanje broja dana popunjenosti hotela Cittar sa 164,11 dana na 178,12 dana godišnje, realizacija dodatnih sadržaja (wellness prostor, saune, jacuzzi).

Vila Rainis smještaj s 4 zvjezdice

Planira se također kategorizacija objekta depandanse hotela na razini 3*, produljenje turističke sezone na razdoblje izvan glavne turističke sezone te zadržavanje postojećih šest djelatnika i zapošljavanje četiri nova djelatnika i ugradnja sustava obnovljivih izvora energije (dizalica topline). Projekt sufinancira Europska unija iz Europskog fonda za regionalni razvoj, a otvaranje depandanse hotela Cittar predviđeno je u proljeće 2019. Novine na području smještajnih kapaciteta visoke kategorije priprema i obitelj Fattori. Nakon otvaranja boutique hotela Rivalmare 2016. godine, započeli su s pripremama za izgradnju novog objekta na području Novigrada. Vila Rainis zamišljena je kao ekskluzivni smještaj u kategoriji 4*, u tijeku su izrade idejnog rješenja, a otvaranje je planirano za 2019. godinu. Podjsjetimo, hotel Rivalmare, s 12 dvokrevetnih soba i jednim apartmanom te dodatnim sadržajima, sagrađen je na bazi tehnologija obnovljivih izvora energije i sufinanciran sredstvima Europskog fonda za regionalni razvoj. Poduzetnički potezi obitelji Cittar i Fattori doprinose razvitku Novigrada kao turističke destinacije, produljenju turističke sezone te povećanju konkurentnosti turističkog sektora i održivom razvoju turizma u gradu Novigradu i istarskoj županiji. (C. B. GALIĆ)