NAJNOVIJE


KAMO NA VIKEND

Dobro vrijeme za školjke, Uskrsnu fritaju i šparoge


Ostavila nas je veljača s velikim hladnoćama, a već smo u mjesecu u kojemu i kalendarski stiže proljeće. Narednih dana puno je događanja po cijeloj Istri, od gastronomskih do zabavnih i sportskih. Ako ste ovih dana na području Buja, Umaga, Novigrada ili Brtonigle, u 11 tamošnjih konoba i restorana ponudit će vam svoj način pripremanja školjki. Tradicionalna gastro manifestacija Dani školjaka traje do 20. ožujka u organizaciji TZ-ova okupljenih u klasteru Sjeverozapadna Istra. Majstori kuhinje tvrde da su školjke upravo sada najbolje, a ovdje će se pripremati na kreativan i maštovit način i nuditi po pristupačnim cijenama, uz lokalna maslinova ulja i vina. Riječ je o konobama i restoranima Astarea i Silvano u Brtonigli, Nono u Umagu, Porto Salvore, Toni i Vilola u Zambratiji, Lux Casino hotel Mulino u Plovaniji, Gatto Nero, San Benedetto i Tomato u Novigradu te Tri volte u Kliji kod Grožnjana.

Oleum olivarum

Drugi vikend u ožujku (10. i 11.) rezerviran je za maslinovo ulje i veliku manifestaciju Oleum olivarum u Krasici, koja se u tom mjestu kod Buja održava već 21 godinu. Ove godine na ocjenu je stiglo rekordnih 211 maslinovih ulja, a na popratnom međunarodnom gospodarskom sajmu izlagačima će ponuditi maslinovo ulje, vina i druge izvorne proizvode. Sve će to biti upotpunjeno kulinarskim specijalitetima s maslinovim uljem, ali i stručnim predavanjima na temu maslina i maslinarstva. Krasica je tog vikenda domaćin i velikom broju slikara koji dođu na poznati likovni natječaj, a bit će i zabave uz klape i druge sastave.

S prvim toplijim danima stižu i šparoge, zdrava samonikla biljka koja poziva na šetnju istarskim šumama. Upravo s prvim danom proljeća počinje još jedna lijepa gastronomska i turistička manifestacija - Dani istarskih šparoga. Nakon školjaka, a prije toga liganja, klaster TZ-ova Brtonigle, Buja, Novigrada i Umaga okreće se šparogama, 11. godinu zaredom. Od 21. ožujka do 13. svibnja u gotovo svim istarskim konobama i restoranima, agroturističkim objektima posebno, šparoga će se naći na čelu jelovnika, u fritaji, juhama, domaćoj tjestenini, rižotu, mesu pa i desertu. Zato u izlete vikendom treba uvrstiti posjet nekoj od brojnih istarskih konoba.

S prvim proljetnim danima stiže i Uskrs, veliki obiteljski blagdan, ali i neslužbeni početak turističke sezone. Iako je ove godine Uskrs ranije nego obično, 1. travnja, blagdan će mnogi turisti iskoristiti za posjet Istri. Već se pune hoteli i rezerviraju kreveti u privatnom smještaju, a domaćini gostima pripremaju niz programa. Tako će u Poreču, na Trgu slobode od 30. ožujka do 2. travnja trajati Uskršnje slavlje s ponudom uskrsnih delicija i drugih domaćih proizvoda. U Žminju, u nedjelju, 25. ožujka, oživjet će Uskrsni običaji, uz posebnu promociju istrijanske pince pod čerepnjon na ugnjišće. Ova će manifestacija mnoge podsjetiti na ne tako davna vremena kada se pečenjem pince slavio Uskrs. Posjetitelji će vidjeti kako se mijesi i priprema pinca, ali i kušati tradicionalni Uskrsni doručak u Istri. Vrijedne domaćice iz cijele Istre izložit će u Žminju svoje pince i uskrsne kolače na degustaciju.

Vina i klape

U Puli će se na tržnici posljednjeg dana ožujka, neposredno pred blagdan pripremati Uskrsna fritaja uz glazbeni program. Istog dana, 31. ožujka zabavni program priprema se i u Fažani, Rovinju, Vrsaru, a na Uskrs, 1. travnja i u Novigradu, uskrsni doručak na rivi u Rapcu… Od Uskrsa pa sve do konca travnja u Labinu traje proljetna gastro rapsodija ispunjena jelima od šparoga i jadranskih sipa.

Istra je prepoznata i kao vinska destinacija, a vinoljupci će se na Uskrsni ponedjeljak, 2. travnja, okupiti u Gračišću na 25. izložbi vina središnje Istre. Ulice srednjovjekovnog Gračišća postaju tada jedna velika oštarija, a ove godine predstavit će se više od 80 istarskih vinara čija su vina ocjenjivale stručne komisije. Svakako će se tu naći vrsnog pršuta i sira. Puno je u ožujku i glazbenih događanja. U Puli, na primjer, svakog vikenda je po nekoliko koncerata, do festivala latinoameričkih plesova, a za ljubitelje klapske pjesme izbor će sigurno biti Buzet i Festival istarskih klapa 31. ožujka i 1. travnja.

Istarsko sportsko proljeće

Dolaskom proljeća ožive biciklističke staze, a od 8. do 11. ožujka održava se 15. međunarodna etapna biciklistička utrka Istarsko proljeće koja prolazi područjem Umaga, Poreča, Labina, Vrsara, Motovuna… Tijekom četiri dana utrka prolazi kroz cijelu Istru, ponajviše njenu unutrašnjost, ali ne zaobilazi ni obalu. Natjecateljsku sezonu otvaraju i tenisači. Od 10. do 18. ožujka traje Istarska rivijera, teniski turnir u Poreču koji već 46. godinu zaredom okuplja mlade tenisače iz cijeloga svijeta.

Od utrka izdvojimo polumaraton i utrku na 10 kilometara u Nacionalnom parku Brijuni 17. ožujka, istog dana treking utrku u Sutivancu pa dan kasnije MTB maraton u Marčani. BLIK - Boulder liga Istre i Kvarnera održava se u Domu kulture u Roču 17. ožujka kada će se okušati sportski penjači na umjetnoj stijeni i to u tri kategorije: profesionalnoj, hobi i ženskoj. Nastavlja se i KITA (Kvarnersko-istarska treking avantura) u Bazgaljima kraj Gračišća 25. ožujka. (Luka JELAVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter