NAJNOVIJE


TURISTIČKO-KULTURNA PONUDA GRADA USKORO JOŠ BOGATIJA

U nekadašnjoj slastičarnici "Kod Mađara" otvara se "MEMO MUSEUM"


Udruga Institut Mediterran uskoro u Scalierovoj 4 u Puli, gdje je nekada bila poznata slastičarnica "Kod Mađara" otvara "MEMO MUSEUM" - muzej svakodnevice i dobrih uspomena u kojem će se prikazivati kako se nekada živjelo u Puli kroz priču zamišljene četveročlane obitelji. Kako doznajemo od Filipa Zoričića, idejnog začetnika muzeja i predsjednika udruge, u muzeju čiji se prostor od 200 kvadrata upravo uređuje, planira se na interaktivan i multimedijalan način evocirati sve lijepe uspomene na neka prošla vremena, bazirajući se na vremenskom razdoblju od '50-ih do kraja '80-ih godina.

Izložba Anne Frank

- Prostor, koji je bio prazan, dobili smo od Grada Pule i upravo završava njegovo uređenje. Tu će se smjestiti i ured Udruge Mediterran, a u petak 26. siječnja, u sklopu Noći muzeja, planiramo službeno otvorenje prostorija i to izložbom "Anne Frank - povijest za sadašnjost" koja je u Puli gostovala prije tri godine i posjetilo ju je čak pet tisuća posjetitelja, priča nam Zoričić.

Izložba se otvara u 17 sati, a moći će se razgledati sve do 16. veljače. Putujuća izložba "Anne Frank-povijest za sadašnjost" na tridesetak izložbenih panela donosi brojne detalje iz života židovske djevojčice i njezine obitelji s kraja Drugog svjetskog rata, ali i aktualizira pitanje ponovne pojave nacističke ideologije u suvremenom svijetu, upotpunjenu originalnim hrvatskim panelima koji se bave lokalnim kontekstom tema kojima se izložba bavi. Izložba je nastala u produkciji Anne Frank House te Amsterdam i Hermes CommuniAction iz Zagreba, a pulski postav u organizaciji Instituta Mediterran i suorganizatora Ekonomsku školu i mentore prof. Mirjanu Sladonja i Igora Šaponju.

Otac Uljanikovac, majka radi u Arena trikotaži

Nakon izložbe, tijekom travnja, u istom prostoru otvorit će se zanimljiv muzejski postav.

- Kroz priču zamišljene pulske obitelji, oca koji radi u Uljaniku, majke koja radi u Arena trikotaži te djece koja slušaju Atomce i KUD Idijote, prikazat ćemo cjelokupan život toga doba; od povijesti sporta, glazbe, preko školstva, filma, mode tog doba do gastronomije, turizma, industrije... Imat ćemo tako garažu s fićom, tomosom i ponicom, dječji kutak sa starim igricama i prvim kompjutorima, prikaz bračne sobe s garderobom iz tog vremena, zatim kuhinju i dnevni boravak, priča nam Zoričić.

Dodaje da će muzej imati i virtualni kutak u kojem će se prikazivati Pula za vrijeme antike i Austrije, a postojat će i "Soba sjećanje", "Ljubavni zid".

- Jako su nam bitni građani-prijatelji muzeja pomoću kojih ćemo upotpunjavati postav i mijenjati ga kroz vrijeme, veli Zoričić i poziva sve koji su za to zainteresirani da pogledaju njihovu web stranicu www.institut-mediterran.hr, jave se na mejl info.institut.mediterrran@gmail.com ili na njegov broj telefona 099/ 82 772 80.

- Drago nam je da će ovaj muzej u samom srcu grada uskoro upotpuniti i obogatiti kulturnu i turističku ponudu grada. Nadamo se da će biti zanimljiv kako Puljanima, koji će se doći prisjetiti nekih starih vremena, kao i turistima u ljetnim mjesecima jer će na jednom mjestu moći naučiti puno o našem gradu, zaključuje Zoričić.

Na kraju navedimo da je intencija da se u muzeju obilježavaju i organiziraju proslave raznih obljetnica, radionice za sve uzraste i matineje za djecu. (Borka PETROVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter