Glas Istre
Nedjelja
30.04.2017.
Pula
Vrijeme po gradovima u Istri
30.04
EPA

U Njemačkoj zasjalo najveće umjetno sunce

Objavljeno: 24.03.2017 | 09:38 Zadnja izmjena: 24.03.2017 | 09:38 0 komentara

Njemački znanstvenici u četvrtak su pokrenuli uređaj koji zovu najvećim umjetnim suncem, a namijenjen je istraživanju proizvodnje goriva koje neće štetiti klimi. 

Njemačka svemirska agencija DLR je uređaj nazvan Synlight, sastavljen od snažnih svjetiljki ukupne snage 350 kilovata, pustila u pogon u gradiću Juelichu, na zapadu Sjeverne Rajne Vestfalije. 

Jedno od glavnih područja istraživanja bit će proizvodnja vodika s cijem stvaranja klimi prijateljskog goriva za zrakoplove, rekao je čelnik DLR-a Karsten Lemmer. 

Vodik se najčešće proizvodi elektrolizom vode, odnosno njezinim razlaganjem na vodik i kisik, što je skup postupak jer zahtijeva veliku potrošnju energije. 

Znanstvenici u Juelichu nadaju se da će pronaći učinkovitiji način poizvodnje vodika. 

Ako se sve svjetiljke Synlighta fokusiraju u jednu točku mogu stvoriti temperaturu od 3.000 stupnjeva Celzija. Tom operacijom nastaje vodena para koja se može razložiti na vodik i kisik. 

Iako Synlight u četiri sata potroši energije kao i četveročlana obitelj u godini, znanstvenici se nadaju da će uspješnim rezultatima brzo nadoknaditi toliku potrošnju. 

Njemačka vlada potiče veću proizvodnju energije vjetra i Sunčeve energije u sklopu svoje politike odustajanja od nuklearne energije i prelaska na obnovljivu. 

(Hina)Novosti
PulaIstra
CrnaKronika
Sport
Kultura
Mozaik