Glas Istre
Petak
28.04.2017.
Pula
Vrijeme po gradovima u Istri
28.04
Modri leptir pretrpio genetske mutacije

Nakon Fukushime otkriveni mutirani leptiri

Objavljeno: 14.08.2012 | 14:34 Zadnja izmjena: 14.08.2012 | 14:34 0 komentara

Leptiri u okolici centrale Fukushime pretrpjeli su mutacije zbog radijacije, otkrili su japanski znanstvenici.

Kod oko 12 posto malih modrih leptira iz porodice lycaenida koji su kao ličinke bili izloženi zračenju iz nuklearne centrale u ožujku 2011. primijećene su anomalije, napose manja krila i deformacija očiju, rekli su istraživači.

Ovi kukci su sakupljeni nedaleko od oštećene centrale Fukushime Daiichi u svibnju, dva mjeseca nakon nesreće, a zatim su preneseni u laboratorij radi razmnožavanja. Oko 18 posto sljedećeg naraštaja imalo je slične probleme, istaknuo je Joji Otaki, profesor na sveučilištu Ryukyu u Okinawi.

Udio je dodatno porastao u trećem naraštaju (do 34 posto), dodaju znanstvenici.

Šest mjeseci nakon havarije u okolici centrale sakupljena je još jedna skupina leptira kod kojih je ovaj put utvrđeno 52 posto anomalija, dodaje Otaki. Rezultati istraživanja objavljeni su na mrežnoj stranici Scientific Reportsa.

"Iz toga smo nedvojbeno zaključili da je zračenje iz centrale Fukushime Daiichi oštetilo gene leptira", istaknuo je Otaki.

No, upozorio je, ovi rezultati se moraju uzeti s oprezom, budući da ovakve posljedice nisu primijećene ni kod jedne druge životinjske vrste ni kod čovjeka. (Hina/AFP)Novosti
PulaIstra
CrnaKronika
Sport
Kultura
Mozaik