Glas Istre
Četvrtak
30.03.2017.
Pula
Vrijeme po gradovima u Istri
30.03
EPA

Muški kontraceptivni gel prošao test na majmunima

Objavljeno: 10.02.2017 | 09:11 Zadnja izmjena: 10.02.2017 | 09:11 0 komentara

Muški kontraceptivni gel prošao test na majmunimaEksperimentalni muški kontraceptivni gel koji fizički zaustavlja spermije uspješno je testiran na majmunima, prenose svjetski mediji. 

Vasalgel djeluje poput vazektomije fizički zaustavljajući u sjemenovodu spermije no za razliku od operativnog zahvata podvezivanja sjemenovoda njegov je učinak reverzibilan.

Gel djeluje i siguran je, napisala je u časopisu Basic and Clinical Andrology nakon dvogodišnjeg istraživanja tvrtka koja radi na njegovu razvoju. 

Tvrtka očekuje da će kroz nekoliko godina moći započeti testiranje na ljudima. 

Ukoliko se gel pokaže učinkovitim i sigurnim za ljude to bi bila prva nova vrsta muške kontracepcije na tržištu nakon više desetljeća. Trenutno muškarci na raspolaganju imaju kondome ili vazektomiju. 

Prema očekivanjima tvrtke u trenutku kad muškarac ponovno poželi začeti dijete nova injekcija rastopila bi gel u  sjemenovodima. 

Sličan gel RISUG trenutno se u Indiji testira na muškarcima, no on onesposobljuje spermije dok Vasalgel tek onemogućava njihov prolazak kroz sjemenovode. 

Oba se preparata daju injekcijama u sjemenovode pod anestezijom i služe kao dugotrajni oblik kontracepcije. (Hina)Novosti
PulaIstra
CrnaKronika
Sport
Kultura
Mozaik