Val djece imigranata sve veći problem za SAD

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Veliki broj djece, imigranata iz zemalja Srednje Amerike koji dolaze u SAD, preplavio je imigracijske sudove, a mjere američkog predsjednika Baracka Obame u svrhu olakšavanja te krize prije će još više pogoršati stvari nego što će pomoći, ocijenili su američki dužnosnici i odvjetnici za pitanja imigracije.

"Dolazimo do točke implozije, ako je već nismo dostigli", rekla je sutkinja Dana Leigh Marks iz San Francisca koja odlučuje o slučajevima imigracije od 1987. i predsjedava Nacionalnom udrugom sudaca za slučajeve imigracije.

Problem je, kažu suci, odvjetnici i skupine imigranata, broj slučajeva koji zagušuju sudove, a djelomično je razlog tome oštrija provedba zakona na jugozapadnoj američkoj granici s Meksikom.

Američki imigracijski sudovi imaju zaostatak od 375.373 slučaja, gotovo 50.000 više nego što su imali prije dvije godine, pokazuju podaci ministarstva pravosuđa.

Marks, jedna od 243 suca koji predsjedaju nad 59 imigracijskih sudova u SAD-u, već određuje datume ročišta za 2018. godinu. Sada je potrebno tri do pet godina za takve slučajeve, kažu suci i odvjetnici. Neka od djece koja se pojavljuju pred sudom teško su bolesna ili su preplašena zbog trauma koje su doživjeli tijekom puta u SAD, od silovanja i drugih ozljeda do gladi i prisilnog rada kojemu su ih podvrgavali krijumčari ljudima.

Preopterećenost sudova sve je veća, djelomično zbog poplave maloljetnika bez pratnje iz Hondurasa, Gvatemale i Salvadora koji bježe od siromaštva i nasilja.

Ta djeca nemaju pravo na odvjetnika kojega dodjeljuje država pa se neka od njih pojavljuju na ročištima samo s prijateljem ili rođakom i prevoditeljem kojega imenuje sud.

U takvim slučajevima sudac John Bryant u Arlingtonu daje im spisak nevladinih organizacija koje nude besplatne ili jeftine pravne usluge. Čak i tada im je teško doći do odvjetnika i može potrajati do godinu dana dok ga ne dobiju.

Nova studija je pokazala da u slučajevima kada su djeca imala odvjetnika, oko polovice njih nije deportirano. Od djece koja ga nisu imala samo jedno od 10 je dobilo dozvolu za ostanak u SAD-u.

Ako dotok migranata iz Srednje Amerike ne oslabi, američka vlada procjenjuje da će oko 90.000 djece doputovati ove godine i narasti na 150.000 iduće godine.

Američka administracija želi da Kongres izdvoji dodatan novac za osoblje i ustanove kako bi se riješio problem sve većeg broja djece imigranata koja bježe od nasilja i siromaštva u Srednjoj Americi. Obama je zatražio od Kongresa da financira zapošljavanje još 75 sudaca za imigracijske slučajeve i dao je upute sudovima da im slučajevi djece budu prioritet.

Međutim, njegov plan neće uspjeti transformirati sudski sustav, koji je, kako kažu neki stručnjaci, opterećen sve kompliciranijim zakonima o imigraciji koje je donio Kongres od kraja 1990-ih godina prošlog stoljeća, nedostaje mu financijskih sredstava i suočen je s bujicom slučajeva.

Obama traži jačanje granične sigurnosti i oštrije kazne za trgovce ljudima koji krijumčare emigrante iz Salvadora, Gvatemale i Hondurasa te izmjenu zakona kako bi se proces deportacije ubrzao. Američki predsjednik našao se na udaru kritika latinoameričkih organizacija zbog deportacija ilegalnih imigranata.

"Neka od ove djece i majki zaista imaju pravo na status izbjeglica i azilanata. Ubrzani proces deportacije samo će dovesti do toga da će veliki broj te djece biti poslan natrag u vrlo opasna područja", kazala je Cristina Jimenez iz organizacije United We Dream (Zajedno sanjamo). (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter