Uzbuna u Italiji zbog terorizma

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Prošlotjedni teroristički napadi u Tunisu, Francuskoj i Kuvajtu bili su povod da je talijansko ministarstvo unutarnjih poslova donijelo odluku da se maksimalno poveća oprez, posebice da se svi stranci koji dolaze iz muslimanskih zemalja provjere na sve moguće načine, ali i da se povećaju kontrole svih građana koji potječu sa sjevera Afrike i iz balkanskih zemalja, a koji imaju redovito prijavljeno boravište u Italiji. Kako prenose talijanski mediji, ovoga puta se ne radi o uobičajenoj proceduri već o pravoj pravcatoj uzbuni jer »niti jedna zemlja nije pošteđena terorizma i niti u jednoj državi rizik od terorizma nije sveden na nulu«. Maksimalan oprez biti će posvećen mogućim objektima napada, a u tu svrhu zajednički će raditi policija, karabinjeri i sve druge službe od Trsta do Lampeduse.

Uputa je da se ništa ne prepušta slučaju te da da se čak i mali znak opasnosti ne podcjenjuje. U Trstu je čak zatražena i intervencija vojske, a ističe se da u cijeloj regiji Friuli Venezia Giulia živi stotinjak »zanimljivih« osoba, od toga njih trideset u Trstu. Radi se o muslimanima, pojedini od kojih već godinama žive u gradu, a iako nema razloga za dramatiziranje, donijeta je odluka da će se ti stranci dodatno provjeriti. Počevši od njihovih obitelji, prijatelja, poslovnih i privatnih veza do poslova kojima se bave, posebice ako se radi o tvrtkama koje posluju izvan Italije. Provjerit će se i sve dozvole boravka, razlozi izdavanja dozvola ili viza, pa čak i eventualne prijave policiji zbog bilo kakvih kriminalnih djelatnosti ili upletenosti u nešto slično.

Kako prenosi tršćanski list Il Piccolo, jasno je da su pojačane kontrole već započele jer je vidljiva prisutnost većeg broja policajaca i karabinjera po ulicama, posebice ispred državnih institucija ili primjerice ispred tršćanske sinagoge u Ulici San Francesco te ispred konzulata. Intenzivne kontrole započele su na autobusnoj stanici, željezničkom kolodvoru, kao i u luci. Pregledavaju se torbe, oprema, teret, doslovno sve ono što bi moglo kriti kakve neželjene naprave ili oružje. Pojačane su sigurnosne mjere i na granicama, nitko i ništa ne smije proći neopaženo.

Posebna pažnja sada će biti usmjerena na tršćansku luku u kojoj će se aktivirati točno određeni operativni protokoli u potpunosti isti onima koji su u proteklih nekoliko dana aktivirani i u drugim sredozemnim lukama povezanim s istokom. Među njima je i ona u Anconi. Svaki putnik ili mornar koji potječe iz zemalja koje se smatraju državama rizika bit će podvrgnut pravom pravcatom »pregledu«, a koje u pojedinim slučajevima predviđa i uzimanje otisaka prstiju. Već se krenulo s više nego li detaljnim provjerama svih brodova koji dolaze iz Turske, a baza podataka koja se koristi za otkrivanje pošiljki droge ili krijumčarenih cigareta, sada se koristi i u antiterorističke svrhe. Podaci o samim brodovima, tvrtkama u čijem su vlasništvu i teretu koji prevoze, špediterskim tvrtkama i slično sada se uspoređuju s podacima tajnih i sigurnosnih službi. (Šarlota BRUČIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter