Urugvajski senat odobrio istospolne brakove

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Urugvajski senatori odobrili su utorak brak između osoba istog spola, ali tekst zakona mora još jednom proći kroz Narodnu skupštinu, budući da je u Senatu donekle izmijenjen.

Nacrt zakona su nakon sedmosatne rasprave odobrila 23 od 31 senatora, zahvaljujući potpori senatora iz lijeve koalicije na vlasti Frente amplio (Široka fronta) i dijela senatora iz oporbenih stranaka Parti Nacional i Partido Colorado.

Tekst je u prosincu dobio veliku potporu zastupnika u Narodnoj skupštini, ali će morati ponovno na glasovanje, možda već idućeg tjedna, zbog manjih izmjena koje su unijeli senatori. Očekuje se da će u donjem domu zakon iznova proći bez ikakvih problema.

Budući zakon kaže da je "civilni brak, po zakonu, stalni savez dviju osoba različita ili istog spola", a mijenjat će se i građanski zakon, ne bi li se istospolne bračne zajednice uskladile s heteroseksualnim.

Urugvaj je u zadnjih šest godina zauzeo liberalno stajalište prema pravima homoseksualaca odobrivši im prvo civilne zajednice, a zatim i pravo na posvajanje djece te dopuštenje da služe vojsku.

Urugvaj će nakon Argentine biti druga latinoamerička zemlja koja je ozakonila istospolne brakove. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter