Ukrajinski zrakoplovi bombardirali separatiste

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Ukrajinski borbeni zrakoplovi bombardirali su u subotu proruske separatiste i nanijeli im ogromne gubitke, priopćio je u subotu Kijev, nakon što je ukrajinski predsjednik Petro Porošenko zaprijetio da će pobunjenici platiti za smrtonosni raketni napad na vladine snage.

Vojni glasnogovornik je rekao da su zrakoplovi pogodili "epicentar" sukoba nedaleko od granice s Rusijom. Zrakoplovi su gađali položaje s kojih su separatisti ispaljivali rakete Grad i ubili 23 vojnika u petak.

Također su gađali ciljeve u blizini grada Donjecka na istoku Ukrajine gdje su se pobunjenici ukopali i pritom su uništili njihovu važnu bazu nedaleko od Deržinska, kazao je Andrij Lisenko, glasnogovornik protuterorističke operacije.

"Prema preliminarnoj procjeni, ukrajinski piloti... ubili su petstotinjak (separatističkih) boraca i oštetili su dva oklopna transportera", rekao je Lisenko novinarima.

U ranijem zračnom napadu na bazu kod Perevalska, sjeverno od Donjecka, uništena su dva tenka, 10 oklopnih vozila i oko 500 pobunjenika, kazao je.

Međutim, predstavnici proruskih separatista, čije su izjave prenijele ruske novinske agencije, opovrgnuli su navode da su pretrpjeli velike gubitke i rekli su da su Ukrajinci koristili stare obavještajne podatke o položajima separatističkih snaga.

"Tamo gdje je ukrajinsko zrakoplovstvo bilo jučer aktivno nije bilo dragovoljaca (pobunjenika)", rekla je glasnogovornica separatista sa sjedištem u Luhansku misleći na napad kod Peravalska.

U vojnoj akciji koja je počela u petak navečer i nastavila se u subotu ubijeno je pet ukrajinskih vojnika, rekao je Lisenko.

Porast nasilja na ukrajinskoj granici s Rusijom izazvao je nove optužbe Kijeva o umiješanosti Rusije u sukobe. (Hina/Reuters)


Podijeli: Facebook Twiter