Ukrajina: Usprkos primirju poginulo pet vojnika

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Petorica ukrajinskih vojnika poginula su na separatističkom proruskom istoku zemlje tijekom zadnja 24 sata usprkos primirju i skorašnjim ključnim mirovnim pregovorima, izjavio je u petak ukrajinski vojni glasnogovornik.

Riječ je o najgoroj jednodnevnoj bilanci za ukrajinsku vojsku od stupanja na snagu prekida vatre 9. prosinca. "Petorica vojnika ubijena su a sedmorica ranjena u 24 sata", izjavio je Andrij Lisenko na konferenciji za tisak bez dodatnih detalja.

Do novog nasilja dolazi nekoliko sati prije video-konferencije između Kijeva i pobunjenika, namijenjene određivanju datuma za nastavak mirovnih pregovora, te prije posjeta Kijevu šefa njemačke diplomacije Frank-Waltera Steinmeiera.

On bi trebao razgovarati s predsjednikom Petrom Porošenkom i premijerom Arsenijem Jacenjukom.

"Skype konferencija odvijat će se u petak popodne a na njoj će se odrediti datum susreta u Minsku" između Kontaktne skupine sastavljene od predstavnika Kijeva, Moskve i OESS-a te pobunjenika, kazao je Denis Pušilin, separatistički dužnosnik zadužen za te pregovore.

Iako je predsjednik Porošenko rekao kako se nada susretu u Minku u nedjelju, Pušilin je spomenuo ponedjeljak kao optimalni datum. (Hina)

 


Podijeli: Facebook Twiter