Ukrajina: Sporazum zapinje, separatisti se ne predaju

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Primjena dogovora postignutog prošli tjedan čiji je cilj spriječiti širenje sukoba u Ukrajini zapela je na samom početku tjedna jer promoskovski orijentirani separatisti ne pokazuju nikakav znak da će predati vladine zgrade koje su ranije zauzeli.

Američki i europski dužnosnici rekli su da će za to odgovornom smatrati službenu Moskvu te da će nametnuti nove ekonomske sankcije ako separatisti ne izađu iz vladinih zgrada što su ih na istoku Ukrajine okupirali u posljednja dva tjedna.

U Kijev je doputovao američki potpredsjednik Joe Biden koji će ondje, kako se očekuje, iznijeti pojedinosti o paketu tehnike pomoći, no promatrači ocjenjuju da je njegov posjet prije znak potpore Ukrajini nego prigoda za neka posebna obećanja.

- Pozvat će na što skoriju primjenu sporazuma dogovorenog prošli tjedan u Ženevi te će jasno kazati da će Ruse puno više stajati ako se odluče za destabilizirajući umjesto za konstruktivan put, rekao je novinarima visoki dužnosnik američke administracije.

Rusija, Ukrajina, EU i SAD u četvrtak su u Ženevi potpisali sporazum čiji je cilj smanjiti napetosti u najtežem sukobu Rusije i Zapada nakon hladnoga rata. Sporazumom je predviđeno da proruski separatisti napuste vladine zgrade u istočnoj Ukrajini pod nadzorom izaslanika OESS-a.

No, nedugo nakon potpisivanja sporazuma obje su se strane međusobno počele optuživati za njegovo kršenje, a proruski pobunjenici odbijaju napustiti zauzete vladine zgrade.

Posrednik OESS-a Mark Etherington održao je prvi sastanak s vođom separatista u Slavjansku, gradu što su ga pobunjenici pretvorili u dobro utvrđeno uporište. Etherington je kazao da je samoproglašenog gradonačelnika Slavjanska Vjačeslava Ponomarjova pitao hoće li poštovati ženevski dogovor, no nije rekao kako je on na to odgovorio. Kazao je i da se raspitao o nekim osobama koje su zatočene u Slavjansku, među kojima je i bivša gradonačelnica. No, o njezinoj se sudbini još ništa ne zna.

Separatisti su za Reuters kazali da ne namjeravaju predati oružje dok pripadnici ukrajinskog nacionalističkog Desnog sektora to ne naprave prvi.

- Zašto bismo mi prvi predali oružje? Neka to najprije naprave pripadnici Desnog sektora, pa ćemo ih mi slijediti. Usto, mislim da je potreban dijalog, a ovo nije dijalog nego monolog, rekao je za Reuters jedan od njih.

Moskva smatra da su za jučerašnju pucnjavu i pogibiju troje ljudi u Slavjansku odgovorni članovi Desnog sektora, a Kijev tvrdi da je nasilje izazvala Rusija.

Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov napad smatra zločinačkim te tvrdi da Kijev ne primjenjuje ženevski dogovor. Ukrajinski ministar vanjskih poslova Andrej Deščicja na to je odgovorio da Ukrajina sudjeluje u pregovorima što ih predvodi OESS zajedno s ruskim diplomatima koji su Lavrova trebali informirati o potezima koje poduzima Kijev.

Neimenovani europski diplomat rekao je da smatra da je ženevski sporazum samo način kojemu pribjegava ruski predsjednik Vladimir Putin da bi kupio vrijeme i odgodio trenutak kada će uslijediti oštrije sankcije. "Pregovori i kompromisi samo su dio njegove taktike. On želi Ukrajinu", jasan je bio diplomat.

Janukovič poziva na izbjegavanje krvoprolića

Svrgnuti ukrajinski predsjednik Viktor Janukovič pozvao je u poruci nove vlasti u Kijevu da "odmah povuku sve oružane snage" iz istočnih ukrajinskih regija da bi se izbjeglo krvoproliće, objavila je u ponedjeljak agencija Ria Novosti.

- S obzirom na pogoršanje stanja na istoku Ukrajine, od svih ukrajinskih vojnih snaga tražim da se vrate u svoje baze te da se odmah započne mirovni dijalog s čelnicima istočnih regija koje će izabrati narod. Vi ste na korak od krvoprolića, upozorio je Janukovič.

- Zaustavite se i ne izvršavajte naredbe zločinaca, dodao je obraćajući se vojnicima i pripadnicima specijalnih vojnih snaga.

Janukovič je u veljači pobjegao u Rusiju iz Ukrajine u kojoj su vlast preuzele proeuropski orijentirane snage. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter