Ukrajina slavi dan neovisnosti, Doneck pod bombama

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Ukrajina je u nedjelju proslavila nacionalni praznik velikom vojnom paradom u Kijevu dok su bombardiranja nanovo odjekivala u pobunjeničkom uporištu u Donecku gdje ustanici namjeravaju organizirati vlastitu "paradu" izlažući ratni plijen.

U Kijevu su tisuće Ukrajinaca došle u središte grada na vojnu paradu, prvu od 2009., slaveći dan neovisnosti, nacionalni praznik, dok je zemlja u krvavom sukobu s naoružanom proruskom pobunom na istoku. Sa zastavama i u tradicionalnim kostimima, pjevali su ukrajinsku himnu dok je plavo-žuta zastava podignuta na Trgu nezavisnosti, poznatijem pod imenom Majdan, simbolu proeuropskog otpora koji je završio padom proruskog režima bivšeg režima Viktora Janukoviča u veljači.

Ukrajinski predsjednik Petro Porošenko obećao je odobriti više od 2,2 milijarde eura u slijedeće tri godina za naoružanje ukrajinskih snaga. Ta će se sredstva upotrijebiti za nabavku borbenih zrakoplova, ratnih brodova i helikoptera, što predstavlja "tek skroman početak" obnove ukrajinske vojske, po Porošenku.

"Rat je do nas došao s one strane s koje se nismo nadali", kazao je on gomili i vojnicima neprikrivenom aluzijom na Rusiju koju Kijev optužuje da naoružava i financira pobunu na istoku. U bombardiranju na središte Donecka, separatističkog uporišta na istoku Ukrajine, u nedjelju ujutro pogođena je bolnica, izvijestili su novinari na licu mjesta koji nisu vidjeli ima li žrtava. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter