Ukrajina optužuje Rusiju za režirani napad

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Ukrajinske obavještajne službe i policija optužile su Rusiju da su režirale pucnjavu u kojoj su u nedjelju u kojoj su proruski separatisti ubijeni na istoku Ukrajine.
"Naoružani kriminalci i saboteri koji teroriziraju mjesno stanovništvo oko Slavjanska pribjegli su ciničnoj provokaciji", stoji u priopćenju ukrajinske obavještajne službe, a incident nazivaju "režiranim napadom".
 
U priopćenju se kaže da su se ondje u trenutku napada "nalazili samo saboteri i kriminalci koje podupiru i naoružavaju časnici ruske vojne obavještajne službe.
 
Ukrajinska nacionalistička skupina Desni sektor, koju separatisti okrivljuju za pucnjavu, odlučno je zanijekala bilo kakvu umiješanost u incident te je za njega isto tako optužila ruske specijalne snage.
 
Rusija pak optužuje Ukrajinu da ne uspijeva zaštititi civilno stanovništvo u rusofonim istočnim dijelovima zemlje te prijeti intervencijom, kao što je to činila prije aneksije Krima prošlog mjeseca.
 
Ukrajinsko ministarstvo unutarnjih poslova izvijestilo je da njihovi pripadnici ne uspijevaju intervenirati u Slavjansku otkad su početkom mjeseca promoskovski orijentirane naoružane skupine preuzele kontrolu nad gradom. U priopćenju ministarstva stoji da je ustanovljeno kako su najmanje tri naoružana muškarca ubijena u incidentu odigranom po scenariju ruskih agenata.
 
Separatisti koji drže kontrolnu točku na cesti prema Slavjansku uzvratili su vatru pošto su naoružani muškarci pucali na njih iz četiriju automobila. Smrtno su stradala trojica separatista, dvojica iz mjesta, a treći neidentificiran. Još trojica su ranjeni. Desetak napadača se odvezlo u dva automobila, zajedno s nepoznatim brojem mrtvih i ranjenih. (Hina) 
 

Podijeli: Facebook Twiter