Ukrajina: NATO poziva Rusiju na povlačenje trupa

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Glavni tajnik NATO-a Anders Fogh Rasmussen u utorak je pozvao Rusiju da "smanji svoj pritisak" u ukrajinskoj krizi na način da povuče svoje trupe koje su u velikom broju razmještene blizu granice.

- Iznimno sam zabrinut zadnjim razvojem situacije u Ukrajini, nastavkom nasilja kojemu pribjegavaju manje grupe separatista te vojnim pritiskom Rusije na ukrajinske granice, rekao je Rasmussen po dolasku na sastanak ministara obrane EU-a.

- Pozivam Ruse da smanje pritisak u ovoj krizi, da povuku svoje trupe s granica da bi se okončala destabilizacija Ukrajine te pokažu da ta zemlja ne podupire nasilje proruskih separatista. Rusija mora prestati biti kamen spoticanja i mora početi sudjelovati u postizanju rješenja, kazao je.

Rasmussen bi europskim ministrima trebao predstaviti mjere što ih je poduzeo Atlantski savez, a cilj je jamčiti sigurnost zemljama istočne Europe, osobito baltičkim državama, te Poljskoj i Rumunjskoj.

Da bi se stanovništvu dao osjećaj sigurnosti, ondje su privremeno poslani zrakoplovi-radari tipa Awacs.

I SAD je na područje baltičkih zemalja poslao šest lovaca-bombardera tipa F-15, dvanaest tipa F-16 te tri transportna zrakoplova u Poljsku.

Ostale europske zemlje, među kojima Francuska i Velika Britanija izrazile su spremnost poslati onamo svoje zrakoplove ako to od njih u idućih nekoliko tjedana zatraži NATO. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter