Uhićenja u operaciji protiv islamističkih militanata

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Britanska policija uhitila je u četvrtak devetoricu muškaraca u sklopu operacije protiv islamističkih militanata, a mediji su izvijestili da je među njima radikalni muslimanski propovjednik.

Britanija je prošlog mjeseca podigla razinu međunarodne prijetnje na drugu najvišu klasifikaciju, što znači da se napad smatra vrlo vjerojatnim, a premijer David Cameron je izjavio da Islamistička država, koja se bori za teritorij u Siriji i Iraku, predstavlja najveću sigurnosnu prijetnju ikada za Ujedinjeno Kraljevstvo.

Policija je priopćila da ta uhićenja nisu odgovor na neposrednu prijetnju nego da su muškarci zadržani pod sumnjom za ohrabrivanje terorizma i pripadanje zabranjenoj organizaciji te njezino podupiranje.

"Ta uhićenja i pretresi su u sklopu istrage terorizma povezanog s islamistima koja je u tijeku", priopćila je policija. BBC i Sky News izvijestili su da je jedan od uhićenih Anjem Choudary, bivši čelnik sada zabranjene organizacije al-Muhajiroun koja je nazvala teroriste koji su izvršili napade na SAD 11. rujna 2001. "19-oricom veličanstvenih". Policija nije željela potvrditi je li među uhićenima Choudary, koji je nedavno govorio protiv intervencije Zapada protiv Islamske države. Muškarci, u dobi između 22 i 51 godinu, u pritvoru su u policijskim postajama u središnjem Londonu dok se provodi pretres u 19 stanova ili kuća diljem prijestolnice te u Stoke-on-Trentu u središnjoj Engleskoj. Choudaryjevi sljedbenici bili su povezani s nizom zavjera militanata u prošlosti. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter