Uhićeni talijanski liječnici zbog mita protiv dojenja

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Talijanska policija stavila je u petak u kućni pritvor dvanaest pedijatara osumnjičenih za primanje skupih poklona od proizvođača umjetnog mlijeka za novorođenčad kako bi ga promovirali umjesto dojenja.

Policija je provela istragu o "raširenoj i uobičajenoj praksi" po kojoj su pedijatri "propisivali umjetno mlijeko u zamjenu za mito u obliku skupih poklona i putovanja", stoji u priopćenju.

Dvojica pritvorenih liječnika bili su šefovi pedijatrijskih odjela u bolnicama, dodaje se. Petorica prodavača iz triju tvrtki i jedan izvršni direktor također su u kućnom pritvoru, objavila je policija ne navodeći imena.

Prodavači su "kontaktirali pedijatre kako bi ih nagovorili da propisuju umjetno mlijeko, što je suprotno jednoglasnom mišljenju znanstvenika o potrebi promicanja majčinog mlijeka", ističe se u policijskom priopćenju.

Policijski dužnosnik Gennaro Riccardi rekao je da su liječnici u državnim bolnicama primali od prodavača poklone vrijedne "stotine tisuća eura".

Među poklonima su bili pametni telefoni iPhone, Appleovi kompjutori, klima uređaji, televizori, putovanja u Indiju, SAD, Pariz, London i Istanbul te luksuzna krstarenja, rekao je Riccardi.(Hina)


Podijeli: Facebook Twiter