Ubojstvo Njemcova Putin nazvao političkim

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Ruski predsjednik Vladimir Putin u srijedu je izjavio da je ubojstvo kremaljskog kritičara i oponenta Borisa Njemcova sramna tragedija s političkom pozadinom.

Nekadašnji zamjenik ruskog premijera, Boris Njemcov ubijen je u petak s četiri metka u leđa dok je s prijateljicom prolazio ulicom nedaleko od Crvenog trga. Najistaknutiji je ruski političar ubijen u Rusiji tijekom Putinove 15-godišnje vladavine.

Kremlj niječe bilo kakvu umiješanost u ubojstvo, uz objašnjenje da je riječ o "provokaciji" čiji je cilj diskreditirati ruskoga predsjednika i ojačati njegove neistomišljenike, no Njemcovljevi prijatelji tvrde da za poticanje ozračja mržnje prema Putinovim oponentima treba kriviti Kremlj.

"Treba obratiti veliku pozornost na zločine koji odjeknu u javnosti, uključujući i one s političkom pozadinom. U Rusiji se ne bi trebale događati sramne tragedije kakve smo nedavno vidjeli", kazao je u govoru održanom na sastanku s dužnosnicima ministarstva unutarnjih poslova. "Mislim na ubojstvo, bezočno ubojstvo Borisa Njemcova u samome središtu glavnoga grada", rekao je.

Policijski dužnosnici tvrde da ih jedan trag koji prate navodi na potencijalni zaključak da je Njemcovljevo ubojstvo povezano s njegovim privatnim ili poslovnim dijelom života. No iz Putinovih izjava moglo bi se zaključiti da je takvo tumačenje odbačeno.

Vlasti zasad nisu nikoga uhitile. U srijedu je direktor ruske tajne službe FSB rekao da je istraga dovela do nekoliko osumnjičenika, ali nije objavio pojedinosti.

Ruske novinske agencije izvijestile su da se traga za automobilom koji bi mogao biti povezan s ubojstvom, a koji je možda povezan s ministarstvom financija.

U priopćenju što ga je ministarstvo poslalo Reutersu stoji da automobil marke Ford o kojemu je riječ ne pripada ministarstvu već je u vlasništvu državne tvrtke koja brine o sigurnosti vladinih institucija, među njima i o ministarstvu financija.

Automobil je prošao kraj mjesta na kojemu je ubijen Njemcov, no tek nakon što se ubojstvo dogodilo i nakon što su policijska patrolna vozila stigla na mjesto incidenta, stoji u priopćenju. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter