Ubojica iz Muenchena psihički bolesnik

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Osamnaestogodišnji ubojica, koji je u petak u Muenchenu ubio devet osoba, bio je psihički bolestan i uoči napada je proučavao prijašnje ubilačke pohode, a policija napad povezuje i s pokoljem koji se na isti dan prije pet godina dogodio u Norveškoj, priopćila je u subotu njemačka policija.

"Povezanost s pokoljem u Norveškoj se nameće sama po sebi", rekao je predsjednik Policijske uprave Muenchen Hubertus Andrau ukazujući na to da se jučerašnji pokolj dogodio na petu godišnjicu atentata u Oslu kada je desničarski ekstremist Andreas Breivik ubio 77 osoba.

"Počinitelj se već dulje vrijeme bavio sličnim pokoljima", rekao je Andrau na konferenciji za tisak. On je istodobno potvrdio da se mladi Iranac liječio zbog "psihičkih problema".

Državni odvjetnik je prije toga rekao kako se počinitelj liječio zbog "jednog oblika depresije".

Mediji pišu da se kod počinitelja radi o 18-ogodišnjem Aliju Sonbolyju, čiji roditelji su iz Irana. On sam je posjedovao njemačko i iransko državljanstvo.

Počinitelj je tijekom pohoda, prema iskazima svjedoka, izvikivao parole uperene protiv stranaca ali istražitelji "ne vide politički motiv" kao ni nikakve poveznice s islamističkom scenom. Prema informacijama medija, 18-ogodišnji Sonboly je preko Facebooka žrtve namamio u jednu podružnicu McDonaldsa, u blizini trgovačkog centra Olympia, nudeći im besplatne obroke.

Većina žrtava, njih 7, su maloljetnici. Među njima su i tri državljana Kosova koji su živjeli u Muenchenu. Nakon što je u restoranu brze prehrane i u obližnjem trgovačkom centru ubio 9 i ozlijedio 16 osoba, počinitelj je u obližnjem parku počinio samoubojstvo. Policija je pored njega pronašla pištolj marke Glock kalibra 9mm i pun ruksak streljiva. Policija je priopćila kako je oružje ove vrste "vrlo popularno" među počiniteljima ubilačkih pohoda te da je 18-ogodišnjak do njega došao "ilegalnim putem". Počinitelj je živio zajedno s roditeljima i bratom u jednom stanu u Muenchenu. Roditelji, kako je priopćila policija, nisu u stanju dati iskaz.

Jučer su se, nakon prvih vijesti o pokolju u trgovačkom centru, pojavile i vijesti o sličnim napadima i u središtu grada, koje su se pokazale netočnima. U panici koja je izbila u središtu grada lakše je ozlijeđeno nekoliko osoba. Isto tako su se pokazale netočne prvotne vijesti o ukupno tri počinitelja.

U tijeku je sastanak kriznog stožera njemačke savezne vlade, a njemačka kancelarka Angela Merkel će se tijekom poslijepodneva obratiti javnosti.

(Hina)


Podijeli: Facebook Twiter