Ubijeni napadači izložbe karikatura proroka Muhameda

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Teksaška policija ubila je dvojicu napadača na izložbu karikatura proroka Muhameda kod Dallasa koju je organizirala protuislamistička udruga, objavile su vlasti u ponedjeljak.

Pucnjava se dogodila nakon nekoliko sličnih napada u zapadnoeuropskim zemljama povezanih s karikaturama. U siječnju su napadači ubili dvanaest osoba u pariškom uredu satiričkog lista Charlie Hebdo.

Najnoviji napad dogodio se u nedjelju oko sedam sati navečer na parkiralištu centra Curtis Cuvell u predgrađu Dallasa Garlandu. Geert Wilders, kontroverzni nizozemski političar i antislamist koji je na listi za odstrel džihadista, bio je među govornicima na izložbi.

U policiji kažu da još nisu identificirali dvojicu napadača ni jesu li povezani s kritičarima koji izložbu smatraju protuislamskom.

Policija je iz opreza pretražila njihov automobil zbog eksploziva koji je mogao biti u vozilu, rekao je glasnogovornik gradske policije Joe Harn.

Naoružani muškarci su se pred kraj izložbe automobilom dovezli pred centar i zapucali na zaštitara pogodivši ga u nogu, a policijaci koji su se tamo zatekli uzvratili su i ubili obojicu napadača.

Zaštitar je obrađen u bolnici i pušten, kažu u policiji dodajući da nitko drugi nije ranjen.

Većina posjetitelja izložbe bila je u centru i nije bila svjesna što se vani događa, dok policajci nisu ušli i rekli da ostanu unutra.

Natjecanje je organizirala Pamela Geller, predsjednica Američke inicijative za obranu slobode (AFDI) poznate po antiislamskim stavovima.

U toj udruzi kažu da je smisao događaja bio promicanje slobode govora. Organizatori su ponudili nagradu od 10.000 dolara za najbolju karikaturu proroka Muhameda i 2500 dolara za nagradu publike.

AFDI je nakon pucnjave objavio priopćenje na Facebooku u kojem kaže "da je to napad na slobodu govora". "Što ćemo učiniti? Hoćemo li se predati tim zvijerima?", piše u priopćenju.

U govoru na izložbi, Wilders je objasnio zašto podupire natjecanje u karikaturama, rekavši da je crtanje Proroka i kršenje jednog od najvećih islamskih tabuo "čin oslobođenja".

"Naša poruka danas je vrlo jednostavna: nikad nećemo dopustiti da nam divljaštvo, da nam islam oduzmu slobodu govora", rekao je Wilders gostima na izložbi.(Hina)


Podijeli: Facebook Twiter