Turčinov poziva na akciju nakon ubojstva političara

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Privremeni ukrajinski predsjednik Oleksander Turčinov u utorak je pozvao na ponovno pokretanje protuterorističke operacije na istoku zemlje, nakon što je blizu Slavjanska pronađeno tijelo jednoga od mjesnih političara i članova njegove stranke.

Turčinov u priopćenju navodi da su u blizini Slavjanska, koji je pod kontrolom proruskih separatista pronađena "brutalno mučena" tijela. Jedno od njih je, kako prenose mediji, tijelo člana gradskoga odbora Gorlovke Volodimira Ribaka, člana Turčinovljeve stranke Batkivščina (Domovina), otetog 17. travnja.

- Ovi su zločini počinjeni uz punu potporu Ruske Federacije. Pozivam sigurnosne agencije da ponovno pokrenu i provedu učinkovite protuterorističke mjere čiji je cilj od terorista zaštititi ukrajinske građane koji žive u istočnoj Ukrajini, rekao je Turčinov.

Ukrajina: Prorusi akcijama pokopali dogovor iz Ženeve

- Akcije proruskih pobunjenika na istoku Ukrajine pokopale su sporazum u Ženevi koji bi mogao omogućiti mir u Ukrajini, rekao je privremeni predsjednika Oleksandr Turčinov američkom potpredsjedniku Joeu Bidenu.

- Umjesto razoružanja i evakuacije okupiranih institucija, separatisti su zauzeli zgradu policije i zarobili šefa policije u Kramatorsku, što je pokopalo sporazum iz Ženeve, rekao je Turčinov, prenosi njegova novinska služba.

- Nažalost Rusija i njezine terorističke jedinice u Ukrajini tvrdoglavo odbijaju provoditi sporazum iz Ženeve potpisan u četvrtak između Ukrajine, Rusije, Sjedinjenih Država i Europske unije, dodao je.

EK poziva na punu provedbu ženevskog dogovora

Europska komisija pozvala je u utorak da se što prije provede ženevski dogovor koji predviđa razoružanje ilegalnih naoružanih skupina, evakuaciju zauzetih zgrada, oslobađanje svih ulica, trgova i drugih javnih mjesta u Ukrajini.

- Pozivamo sve strane da poštuju odredbe i uvjete ženevskog dogovora. Sve što je zapisano u tom dogovoru mora biti provedeno, izjavio je na redovitoj konferenciji za novinare Michale Mann, glasnogovornik visoke predstavnice EU-a za vanjske i sigurnosne poslove Catherine Ashton.

Prošli četvrtak u Ženevi je postignut dogovor između Sjedinjenih Država, EU-a Rusije i Ukrajine o mjerama koje trebaju dovesti do popuštanja napetosti.

Međutim, na terenu se ne provodi dogovoreno, a Rusija i Sjedinjene Države međusobno se optužuju za stanje u Ukrajini.

Na pitanje novinara, odnosi li se odredba o oslobađanju javnih površina i na Majdan, glavni kijevski trg, Mann je pročitao odredbe ženevskog dogovora po kojem "sve ilegalno zauzete zgrade moraju biti vraćene, sve ulice, trgovi i druga javna mjesta u ukrajinskim gradovima moraju biti oslobođeni". (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter