Trump ponovno izrazio snažnu podršku NATO-u

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Američki predsjednik Donald Trump u petak je ponovio svoju snažnu podršku NATO-u, te je tijekom njihovog prvog susreta zatražio od njemačke kancelarke Angele Merkel da Njemačka dostigne razinu državnog izdvajanja za taj savez od 2 posto BDP-a. 

Susret čelnice najvećeg europskog gospodarstva i američkog predsjednika dočekan je kao događaj koji će odrediti budućnost transatlantskog saveza i buduće suradnje. 

"Kancelarki Merkel sam ponovio svoju snažnu potporu NATO-u kao i potrebu da članice saveza izdvoje pravedan iznos sredstava za troškove obrane", rekao je Trump prilikom zajedničke konferencije za novinare dvaju čelnika u Bijeloj kući. 

Merkel je istaknula kako je rekla Trumpu da Njemačka mora dostići ciljeve izdvajanja koje je odredio NATO. Osim toga, čelnici su razgovarali o Ukrajini i Afganistanu. 

Trump je naglasio kako očekuje da će SAD "fantastično dobro" trgovati s Njemačkom, dok je Merkel izrazila nadu da će SAD i Europska unija nastaviti razgovore o trgovinskom sporazumu TTIP. Trump je odbacio tvrdnje da je ekonomski izolacionist i istaknuo kako vjeruje u slobodnu, ali pravednu trgovinu. 

"Održali smo razgovor u kojem smo se pokušali osvrnuti na ona područja u kojima se ne slažemo, no pokušavamo ujediniti ljude i pronaći kompromise koji su dobri za obje strane", rekla je njemačka kancelarka. 

Trump je otkrio kako "jako rijetko" žali za svojim objavama na Twitteru, te je kroz šalu odbacio pitanje njemačkog novinara o navodnom Obaminom prisluškivanju Trumpova tornja u New Yorku tijekom predsjedničke kampanje. 

"Imamo barem nešto zajedničko", kazao je američki predsjednik o Njemačkoj, aludirajući na izvještaje da je SAD tijekom Obaminog predsjedništva prisluškivao komunikaciju njemačke kancelarke. 

Trump je ranije primio Merkel u Ovalnom uredu, a kasnije su svoj razgovor opisali kao vrlo dobar. Republikanski predsjednik je tijekom svoje kampanje kritizirao Merkel zbog politike otvorenih vrata prema migrantima zbog koje je u Europu stiglo više od milijun ljudi. 

Merkel se tijekom konferencije osvrnula na različit stav po tom pitanju, izjavivši kako je to "očito nešto oko čega su imali razmjenu različitih mišljenja". 

Trump je rekao kako je "imigracija povlastica a ne pravo", istaknuvši kako "sigurnost naših građana mora uvijek biti na prvom mjestu". 

(Hina)


Podijeli: Facebook Twiter