Trump obećao ukinuti katastrofalni sporazum s Iranom

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Bude li izabran za predsjednika američki republikanski kandidat Donald Trump ukinut će "katastrofalni" sporazum s Iranom i priznati Jeruzalem za glavni grad Izraela, rekao je uoči govora pred židovskom proizraelskom skupinom pred kojom se sukobio s demokratskom kandidatkinjom Hillary Clinton.

"Moj prvi prioritet je ukinuti katastrofalni sporazum s Iranom", rekao je Trump pred godišnjom konvencijom proizraelske skupine za pritisak pred kojom defiliraju kandidati za predsjedničke izbore 8. studenoga.

"Taj je sporazum katastrofalan za Ameriku, za Izrael i za cijeli Bliski istok", rekao je, a za predsjednika Obamu rekao je "da je bio najgora stvar koja se dogodila Izraelu".

Obama i njegov državni tajnik John Kerry arhitekti su povijesnog sporazuma s Iranom od 14. srpnja 2015. kojim se Iran odrekao nuklearnog oružja u zamjenu za ukidanje sankcija, a taj je sporazum razljutio Izrael i Saudijsku Arabiju.

U razgovoru za CNN prije govora pred AIPAC-om Trump je rekao da će "brzo" američko veleposlanstvo preseliti u sveti grad Jeruzalem.

Jeruzalem je podijeljen na izraelski i istočni palestinski dio koji su Izraelci anektirali 1967. Kao i međunarodna zajednica i Washington, koji je izraelski saveznik, smatra Tel Aviv izraelskim glavnim gradom i odbija diplomatsko predstavništvo preseliti u Jeruzalem.

"Nitko nije više proizraelski nastrojen od mene. Moramo zaštititi Izrael", rekao je Trump za CNN.

Bivša državna tajnica Hillary Clinton i Trump sukobili su se u ponedjeljak na temu Izraela pred utjecajnom skupinom židova kojih je u Sjedinjenim Državama ima, prema procjenama, između pet i šest milijuna i najveća su židovska zajednica na svijetu nakon Izraela.

"Da, treba nam dosljednost, ne predsjednik koji u ponedjeljak kaže da je neutralan, u utorak je proizraleac, u srijedu je ne znam što jer o svemu se može pregovarati. (...) O sigurnosti Izraela ne može se pregovarati",  rekla je Clinton pred godišnjom konferencijom AIPAC-a.

"Za sigurnost Izraela i svijeta potrebna je ujedinjena Amerika koja je poštovan svjetski lider angažiran u obrani i promociji međunarodnog prava", rekla je. Ponovila je da želi mirovni izraelsko-palestinski sporazum i "rješenje s dvije države". Osudila je anstisemitizam i netoleranciju te ekstremizam.

Pred istim je auditorijem od 15.000 ljudi nekoliko sati poslije Trump rekao da je po njegovu mišljenju bivša državna tajnica (2009.-2013.) predsjednika Baracka Obame bila "potpuna katastrofa" na čelu američke diplomacije.

"Kad ja budem predsjednik, gotovo je s vremenima kada se prema Izraelu postupalo kao prema građaninu drugog reda", rekao je Trump, rođen u New Yorku koji je dom vrlo brojne židovske američke zajednice.  Američka židovska zajednica biračko je tijelo koje se smatra općenito sklono demokratima, no ono je odlučujuće za svakog pretendenta na ulazak u Bijelu kuću.

Pred proizraelskom skupinim govorio je u ponedjeljak i republikanski kandidat John Kasich koji je pozvao na "aktivne korake" prema jačanju veza između SAD-a i Izraela. Ti koraci uključujući i prekid američkog sudjelovanja u Iranu i pomoganje židovskog državi da ojača odnose s arapskim zemljama u Perzijskom zaljevu. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter