Trump najnepopularniji od svih prethodnika

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

U posljednjih 40 godina niti jedan američki predsjednik nije bio toliko nepopularan kao Donald Trump, ali Amerikanci imaju povjerenja u njega barem u području otvaranja radnih mjesta, pokazale su ankete .

Uz 40 posto povoljnih mišljenja, Donald Trump je dva puta manje popularan od Baracka Obame u siječnju 2009. i manje popularan od Jimmyja Cartera, Ronalda Reagana, Georgea H.W. Busha, Billa Clintona i Georgea W. Busha, kada su preuzimali dužnost, prema ispitivanju koje su proveli ABC/Washington Post.

Georgea Busha je kada je stupao na dužnost podržavalo 72 posto građana, a Clintona 81 posto,  Trump u trenutku stupanja na dužnost najmanje je popularan od svih američkih predsjednika od 1977. godine.

Tri dana prije polaganja prisege u Washingtonu, objavljivanje podataka o popularnosti razbjesnilo je sljedećeg stanovnika Bijele kuće.

"Isti ljudi koji su vodili simulirana istraživanja i bili su u krivu, sada vode istraživanja popularnosti. Namještana su kao i prije", komentirao je na Twitteru.

Nakon izborne pobjede u studenome, zaredale su  više ili manje precizne objave velikih tvrtki koje otvaraju tvornice ili radna mjesta na američkom teritoriju, među kojima su Carrier, Ford, Fiat-Chrysler, Softbank/Sprint, Wal-Mart i Amazon koji je obećao 100.000 novih radnih mjesta.

U utorak im se pridružio proizvođač automobila General Motors i najavio plan ulaganja milijardu dolara i osnivanje do 5000 radnih mjesta u Sjedinjenim Državama.

Njemački Bayer ide ukorak uz obećanje otvaranja 3000 radnih mjesta u Sjedinjenim Državama i zadržavanje oko 9000 iz Monsanta kojeg namjerava kupiti.

"Hvala General Motorsu i Walmartu što su pokrenuli veliki povratak radnih mjesta u Sjedinjene Države", odmah je čestititao Donald Trump na Twitteru.

Prema ispitivanju CCN-a objavljenom u utorak, 61 posto Amerikanca vjeruje da će 45. američki predsjednik uspjeti otvoriti radna mjesta u nastradalim predjelima zemlje.

Isti postotak ispitanih očekuje da on obavi izvrstan ili dobar posao u gospodarskom području, prema jednom drugom ispitivanju za kanal ABC i Washington Post. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter