Trst zbraja štete, Venecija i dalje poplavljena

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

U Trstu je počeo težak postupak procjene štete nakon što je 1. studenog plimni val poplavio cijelu tršćansku rivu i okolne ulice.

Mnogi su dućani i ugostiteljski objekti potpuno poplavljeni. Voda je prodrla u magazine i garaže.

Orkansko jugo s plaže u turističkom mjestu Grado odnijelo je oko 45 tisuća kubnih metara pijeska. Južnije prema Veneciji u poznatom turističkom mjesto Caorle nestalo je nekoliko kilometara plaža pa je tamošnji gradonačelnik zatražio od regije Veneto proglašenje elementarne nepogode.

U okolnim mjestima nestale su rive, veći dio kolnika na prilaznim cestama prema plažama je devastirano, a prema neslužbenim procjenama šteta u samom Caorlu iznosi nekoliko milijuna eura.

U Veneciji je visina vode tijekom dana iznosila 105 cm, manji dio starogradske jezgre i dalje je ostao pod vodom. Sutra predviđaju povlačenje mora čija će se visina spustiti do 80 cm pa će tek neznatni dio grada ostati poplavljen.

U drugim dijelovima Italije situacija je i dalje kritična. U Liguriji se u subotu i nedjelju očekuju nove padaline.

U toj se regiji 4. studenog 2011. godine dogodila velika poplava koja je odnijela 12 žrtava. U središtu Genove toga dana ulice su se pretvorile u nabujale rijeke u kojima šest je osoba poginulo. (E. VELAN)


Podijeli: Facebook Twiter