Tijesna pobjeda čeških socijaldemokrata

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Socijaldemokratska stranka Češke (ČSSD) pobijedila je u subotu na prijevremenim parlamentarnim izborima, no populisti pokreta ANO iznenadili su osvojivši drugo mjesto, ispred komunista, te će pregovori o vladajućoj koaliciji biti teški.

Socijaldemokrati  su osvojili  20,47 posto glasova, prema gotovo konačnim rezultatima, a pokret  ANO, što ga je 2011. utemeljio utjecajan poslovni čovjek slovačkog podrijetla Andrej Babis, postao je druga politička snaga u Češkoj s osvojenih 18,66 posto glasova. 

Komunisti (KSČM) na trećem su mjestu s  14,91 posto. Izborni prag od 5 posto glasova prešle su još četiri stranke: stranke desnice  TOP 09 (11,98 posto) i  ODS (7,72 posto), kršćanski demokrati KDU-CSL (6,78 posto) kao i populistička stranka  Usvit (Zora izravne demokracije) koju vodi češko-japanski poslovni čovjek Tomio Okamura, koja je dobila 6,89 posto.

"Rezultat nije takav kakav smo očekivali", priznao je čelnik ČSSD-a Bohuslav Sobotka koji je ciljao na 30 posto što bi mu omogućilo da formira manjinsku vladu koju bi podržavali komunisti.

"Pregovori će biti teški, manjinska vlada kao i koalicijska vlada opcije su", rekao je Sobotka.

ČSSD i KSČM zajedno su skupili u donjem domu parlamenta samo 83  od 200 mjesta što je nešto ispod očekivane većine.

Babis, vođa pokreta ANO, rekao je da njegova stranka ne želi u vladu "već samo nametnuti važne zakone parlamentu", te je  isključio suradnju s KSČM i strankama desnice  ODS i TOP 09.

"Ne mogu zamisliti suradnju s ČSSD, s obzirom na njihov program. Treba nam stabilnost, niski porezi,  povjerenje stranih ulagača", rekao je Babis i najavio da neće podržati vladu ljevice.

Babis je bio u stranci komunista prije "Baršunaste revolucije" 1989., a danas je drugi najbogatiji Čeh, vlasnik grupe Agrofert. 

"Budući da ČSSD ne može u koaliciju s KSČM, morat će se dogovoriti s ANO-om", ocijenio je analitiačr  Josef Mlejnek.

I ČSSD i ANO zagovaraju uvođenje minimalne mirovine, ali se razilaze oko povišenja poreza, čemu se ANO protivi.

Analitičar Jan Outly drži "najizglednijim koaliciju ČSSD-KDU-ČSL, uz potporu pokreta ANO".

Također, analitičari predviđaju da će pregovori o koaliciji biti dugi i da će prijelazna vlada ekonomista ljevice Jirija Rusnoka, uspostavljena u lipnju, morati raditi do kraja godine.

Odziv na izbore bio je 59,47 posto, što je pad u odnosu na 62,6 posto 2010. 

Neki analitičari ne isključuju nove izbore. 

S 10,5 milijuna stanovnika Češka je upravo izašla iz 18-mjesečnog razdoblja gospodarske recesije, a nezaposlenost je u rujnu iznosila 7,6 posto aktivnog stanovništva. (Hina)

 


Podijeli: Facebook Twiter