Teksas: Sud dopustio pogubljenje mentalnog bolesnika

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Nakon što je dvaput zabranio smrtnu kaznu za mentalno oboljele osobe, Vrhovni sud SAD-a dopustio je u četvrtak u Teksasu pogubljenje osuđenika kojemu je intelektualna zaostalost utvrđena još u djetinjstvu.

Robert Ladd, kvocijenta inteligencije 67, pogubljen je smrtonosnom injekcijom u Huntsvilleu u Teksasu, doznaje se od glasnogovornice teksaškog ministarstva pravosuđa.

Nešto prije Vrhovni sud SAD-a odbio je njegove dvije molbe i dao je pristanak za pogubljenje 57-godišnjeg crnca.

Američki Vrhovni sud dvaput je zabranio smrtnu kaznu za mentalno oboljele osobe u slučajevima "Atkins vs Virginia" 2002. i "Hall vs Florida" 2014. No, prepustio je svakoj državi definiciju intelektualne zaostalosti.

Dopustivši pogubljenje Roberta Ladda, Visoki sud je prešutno potvrdio odluku Kaznenog suda iz Teksasa koji se priklonio mišljenju države, ocjenjujući "puno presubjektivnim" kriterije usvojene protiv Roberta Ladda.

Njegov je život "pun dokaza o intelektualnom hendikepu", rekao je odvjetnik Brian Stull. Već u dobi od 13 godina jedan ga je psihijatar iz Teksasa proglasio "sasvim očito retardiranim". S 18 godina brigu o njemu preuzeo je centar specijaliziran za mentalno oboljele, gdje je dobio zaposlenje kao hendikepirana osoba", piše u sudskom dokumentu.

Ladd je osuđen na smrt zbog silovanja i ubojstva gušenjem u rujnu 1996. jedne žene čija je kuća opljačkana i zapaljena. U to vrijeme je bio na uvjetnoj slobodi nakon 16 godina zatvora jer je ubio jednu ženu i njezino dvoje djece, također u požaru.

Vrhovni sud već je odbio zaustaviti pogubljenje mentalno oboljele osobe u utorak u Georgiji.

Radi se o šestom pogubljenju ove godine u SAD-u, od kojih su dva izvedena u Teksasu, državi koja je, nakon obnove smrtne kazne 1976,. pogubila najviše osuđenika - 520. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter