Svjetska banka prognozira jačanje gospodarskog oporavka

Ilustracija (S. JEŽINA)
Ilustracija (S. JEŽINA)

Diljem Europe gospodarski rast će nastaviti jačati, pa će tako nakon stagnacije u 2013. i rasta za 1,3 posto u 2014., EU bruto domaći proizvod (BDP) ove godine porasti za 1,8 posto, a iduće za 2 posto, procjenila je Svjetska banka u svom najnovijem redovnom ekonomskom izvješću za Europsku uniju.

Zemlje središnje i istočne Europe pritom će nastaviti rasti više od europskog prosjeka, po stopi iznad 2,4 posto u 2015., i to temeljem snažne osobne potrošnje, postupnog vraćanja investicija i nastavka rasta izvoza, navodi se u izvješću objavljenom u četvrtak. Svjetska banka dodaje da je gospodarski rast u 2014. bio osobito snažan u Njemačkoj, Mađarskoj, Irskoj, Poljskoj i Velikoj Britaniji, a da su se južnoeuropske zemlje počele napokon oporavljati nakon značajnog financijskog i ekonomskog restrukturiranja i unatoč rastu zabrinutosti zbog financijskih problema Grčke i općenito slabe globalne trgovine. "Izvoz je bio glavni pokretač rasta u mnogim zemljama srednje i istočne Europe, poput Poljske, Bugarske i Rumunjske", kazao je Mamta Murthi, direktor Svjetske banke za središnju Europu i baltičke zemlje.

"Razlog tome dijelom je to što su izravna strana ulaganja pomogla tim zemljama da se integriraju u globalne lance vrijednosti i potaknu izvoz. Međutim, kako su izravna strana ulaganja pala nakon krize, postoji veća potreba da se te zemlje usredotoče na poboljšanje poslovnih okruženja, razvijanje vještina, poticanje inovacija, ulaganje u infrastrukturu i smanjenje regulatornih prepreka za poticanje izravnih stranih ulaganja i ponovni rast izvoza", dodao je.

Prema izvješću, jačanje gospodarskog rasta i poboljšanja na tržištu rada pomoći će ograničiti udio osoba kojima prijeti siromaštvo i socijalna isključenost. Od 2008. godine, udio ljudi u središnjoj i istočnoj Europi kojima prijeti siromaštvo porastao je na više od 23 posto, nakon što je usporavanje rasta rezultiralo gubitkom radnih mjesta, posebno među mladima i manje kvalificiranima, pogurnuvši ih ispod granice siromaštva. U budućnosti, kako se navodi u izvješću, gospodarski oporavak i smanjenje stope nezaposlenosti, zajedno s povećanom fiskalnog prostora za socijalne izdatke u nekim zemljama srednje i istočne Europe, dovest će do postupnog pada siromaštva. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter