Švedski parlament ratificirao sporazum s NATO-om

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Švedski parlament ratificirao je u srijedu sporazum koji NATO-u osigurava veći pristup toj neutralnoj skandinavskoj zemlji za vježbe obuke i u slučaju rata u regiji, a riječ je o koraku koji odražava povišene napetosti s Rusijom. 

Švedska nije članica NATO-a no zadnjih godina približila se savezu surađujući s članicama NATO-a poput Danske, Norveške i Irske, te sudjelujući u operacijama u Afganistanu.

Parlament je na prijedlog manjinske vlade lijevog centra odobrio sporazum s 291 prema 21 glas.

"Ovaj sporazum neće promijeniti naše veze s NATO-om niti našu sigurnosnu politiku. Ostat ćemo neutralni", rekao je ministar obrane Peter Hultqvist u  obraćanju parlamentu. "Neće biti NATO snaga na švedskom tlu bez našeg poziva", dodao je.

Švedsko približavanje NATO-u već je razljutilo Moskvu. U travnju, ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov rekao je za dnevnik Dagens Nyheter da bi Rusija mogla poduzeti nedefinirane akcije ako se Švedska priključi NATO-u.

Ukrajinska i krimska kriza izazvala je povećane napetosti između Rusije i Zapada i u baltičkoj regiji. Švedska je optužila ruske ruske zrakoplove za simulacije napada pored njezine granice i njezina sigurnosna agencija upozorila je da su ruski špijuni aktivni u zemlji.

Švedska vlada rekla je da se Švedska neće priključiti NATO-u. Četiri glavne oporbene stranke desnog centra međutim naklonjene su članstvu a ankete pokazuju da je porastao broj Šveđana koji se s njima slaže. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter