Sve više Talijana sklono antieuropskoj Sjevernoj ligi

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Sve više Talijana, čak i na jugu zemlje, iskazuje sklonost regionalističkoj stranci Sjevernoj ligi i njezinom mladom vođi Matteu Salviniju, najpoznatijim po antieuropskim i antiuseljeničkim stajalištima, pokazali su rezultati istraživanja javnog mnjenja objavljeni u nedjelju.

Oko 35 posto ispitanika izrazilo se pozitivno o Salviniju (5 posto više nego u studenome), koji se tim rezultatom popeo na drugo mjesto najpopularnijih talijanskih političara, iza premijera Mattea Renzija s 50-postotnom potporom, prema rezultatima ankete koju je za dnevnik Reppublicu proveo institut Demos&Pi. Sjeverna liga, koja je dobila 6 posto glasova na svibanjskim izborima za Europski parlament, osvojila bi 13,3 posto glasova da se izbori održavaju sada.

To je ostvarenje još daleko ispod potpore Renzijevoj Demokratskoj stranci (37 posto) i slabije od Pokreta 5 zvijezda Beppa Grilla (19 posto), ali je gotovo jednako podršci iskazanoj stranci Forza Italia Silvija Berlusconija koja iznosi 13,6 posto. Salvinijeva popularnost raste diljem Italije, a pomalo nevjerojatno zvuči podatak da njegova stranka, koja se vrlo snažno zalagala za secesiju "Padanije" od Italije i iskazivala otvoreni prijezir za sve južno od Toskane, najveću potporu više nema na sjeveru zemlje (18 posto), nego u središnjoj Italiji (19 posto) te da joj povjerenje iskazuje i 7 posto glasača s juga. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter