Stoltenberg zatražio rusko povlačenje iz Ukrajine

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg rekao je u utorak ruskome šefu diplomacije Sergeju Lavrovu da Rusija mora povući sve vojnike i teško oružje iz Ukrajine, ukinuti pomoć separatistima i transparentno izvoditi vojne vježbe uz granice saveza, a Lavrov je ustvrdio da je NATO odgovaran za zamrzavanje odnosa s Moskvom.

Čelnik zapadnog vojnog saveza prenio je Lavrovu na sastanku u Bruxellesu zabrinutost Zapada zbog velikog broja vojnih vježbi koje provodi Rusija, javlja Reuters.

"Zabrinuti smo povećanim brojem blitz-vojnih vježbi koje provodi Rusija (...) Vježbe objavljene u zadnji trenutak umanjuju transparentnost i predvidivost duž naših granica", rekao je Stoltenberg, prenosi AFP.

"Za NATO je važno da učinimo sve što možemo kako bismo izbjegli da izgredi izmaknu kontroli", rekao je Stoltenberg.

NATO opetovano kritizira miješanje Rusije u sukob na istoku Ukrajine i poziva Moskvu da potpuno poštuje sporazum o prekidu vatre u Ukrajini. Rusija opovrgava da vojskom ili oružjem pomaže proruske pobunjenike na istoku Ukrajine.

Netom prije sastanka Lavrov je ustvrdio da Rusija "ne izbjegava kontakte s NATO-om".

"Kontakti i suradnja između Rusije i NATO-a bili su intenzivni i razrađeni, no NATO ih je zamrznuo. Saslušat ćemo što ima reći", rekao je Lavrov.(Hina)


Podijeli: Facebook Twiter