Štete od poplava u Sloveniji 13 milijuna eura

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Poplave i nevrijeme koje je krajem prošlog i početkom ovog tjedna pogodilo veći dio Slovenije nanijeli su štetu koja se procjenjuje na više od 13 milijuna eura.

Riječ je o zbirnim podacima koje su u četvrtak iznijele općine uz porječja Drave, Mure i Krke. Najviše štete, od 5,2 milijuna eura, bilo je općinama Šentjernej i Kostanjevica na Krki koje su dobrim dijelom bile poplavljene, a najveća šteta u poljoprivredi u području uz rijeku Muru na sjeveroistoku zemlje.

Civilna zaštita objavila je da je tijekom proteklih dana poplavljenim područjima podijelila 75.000 vreća za pijesak za gradnju zečjih nasipa, više od 160 pumpi i 18 elektroagregata. Bilo je poplavljeno više od 200 cesta i 1026 kuća, 325 gospodarskih objekata, 6 većih stambenih zgrada i 6 dječjih vrtića. Zbog razmočenog terena aktivirala su se 822 klizišta, a poplave su odnijele i dva ljudska života. Novi slovenski premijer Miro Cerar najavio je u četvrtak u parlamentu da će predložiti formiranje posebne postrojbe vojske koja će se obučiti za djelovanje u prirodnim nesrećama te da će vlada pažljivo analizirati uzroke i posljedice zadnjih poplava. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter