Srbija: Obilne padaline uzrokovale poplave

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Načelnik Sektora za izvanredna stanja MUP-a Srbije Predrag Marić upozorio je u subotu da će, nakon obilnih padalina, otapanja snijega i poplava u pojedinim krajevima Srbije, sljedećih 36 sati biti kritično jer je vodostaj mnogih rijeka u stalnom porastu.

Korita mnogih planinskih rijeka u zapadnoj i jugozapadnoj Srbiji postala su pretijesna nakon dvodnevnih padalina pa je nekoliko naselja u donjem toku poplavljeno, a izvanredna situacija zbog poplava proglašena je u najmanje dvije općine. Žrtava i ozlijeđenih nema, voda je aktivirala klizišta i odrone zbog kojih su oštećeni i zatvoreni pojedini lokalni putovi, a evakuirano je nekoliko desetaka obitelji čije su kuće poplavljene. "U idućih 36 sati očekuju se još intezivnije padaline, pred nama je težak period", kaže načelnik tog sektora Predrag Marić.

Zbog vlažnog snijega pokidani su dalekovodi pa je nekoliko planinskih sela na Zlatiboru ostalo bez struje i idućih dana će električnu energiju dobivati uz pomoć agregata. Veliku štetu zbog obilnog snijega pretrpjelo je na stotine kućanstava koja se bave uzgojem malina, jednog od najvažnijih izvoznih proizvoda Srbije i za mnoge voćare na zapadnom dijelu zemlje jedinog izvora prihoda.

Snijeg je pao upravo dok je većina malinjaka bila u punom cvatu, a prve procjene su da je na području Ivanjice, Arilja i Kosjerića šteta između dva i pet milijuna eura. Postoji bojazan da bi šteta mogla biti i do 10 milijuna eura jer je na području Ivanjice palo 70 centimetara snijega. U Lučanima je pod vodom upravna zgrada i veliki dio proizvodnih pogona vojne industrije "Milan Blagojević", a dodatni problem napravile su i podzemne vode.

Po upozorenjima iz Sektora za izvanredne situacije MUP-a Srbije, idućih dana poglavito bi moglo biti ugroženo stanovništvo u donjim tokovima rijeka u koje će se sliti voda od otopljenog snijega s planina Zlatibor i Golija pa su u pripravnosti i ekipe Crvenog križa. Zbog porasta vodostaja rijeke Ibar za više od jednog metra i zamućene vode zatvoreni su vodovodi u Vrnjačkoj Banji i Ušću jer voda više nije pogodna za piće.

Meteorolozi u iduća dva dana prognoziraju kišu, ali i porast temperature, što će ubrzati otapanje snijega na planinama zapadne Srbije. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter