Srbija: Nikolić očekuje dogovor s Vučićem, Vučić šuti

(EPA)
(EPA)

Srbijanski predsjednik Tomislav Nikolic´ očekuje da c´e sa srpskim premijerom Aleksandrom Vučic´em postic´i dogovor koji je u interesu Srbije i ne želi nikakve podjele, izjavila je u četvrtak za rusku agenciju “Sputnjik” savjetnica predsjednika Nikolića, Stanislava Pak.

“Građani očekuju jedinstvo i slogu i jednostrane odluke štete čitavoj Srbiji. Snaga povjerenja građana ga obvezuje da nastavi aktivno sudjelovati u izvršnoj vlasti“, kazala je Pak.

Prema njezinim riječima, svako drugo rješenje bilo bi loše prije svega za Vučic´a, a potom i za cijelu Srbiju.

„Vijest o kandidaturi je iskorištena da ga pojedinci svrstaju uz neprijatelje Srbije i neprijatelje Vučic´a i SNS“, istaknula je Pak dodavši  da „njih dvojicu nitko ne može posvađati, iako to mnogi jedva čekaju".

Ona je rekla da su “takvi pošli u obračun s Nikolic´em jer, po njima, on nema pravo misliti kako zna što je dobro za Srbiju”.

“Zanimljivo je da nisu prenijeli predsjednikove riječi da c´e se prvi put oglasiti tek nakon postignutog dogovora s Aleksandrom Vučic´em“, navela je ona.

Prema saznanjima Prve TV, Nikolić je  Vučiću uputio pismo kojim, u zamjenu za potporu njegovoj predsjedničkoj kandidaturi, traži čelno mjesto u Srpskoj naprednoj stranci i srbijanskoj vladi, a na to pismo Vučić nije odgovorio.

“Blic” navodi da je komunikacija između premijera i predsjednika Srbije “pukla” u srijedu navečer kada je neslužbeno objavljeno da bi se Nikolić kandidirao za šefa države i da “više nema nazad”.

 Nikolić je tražio sve ono što je svojevremeno, kako on smatra, prepustio Vučiću: mjesto premijera i stranku, kaže sugovornik "Blica" koji tvrdi da je je imao uvid u pismo.

Po  tvrdnjama neimenovanih izvora iz vlade, "Vučić nema namjeru pozvati Nikolića", a "i ne očekuje Nikolićev poziv", jer ga "više ne zanima".

U izjavi za “Kurir” Nikolić je ustvrdio da neće donositi nikakvu odluku prije dogovora s Vučićem i da “nikog neće stavljati pred svršeni čin”.

“Tako sam obećao i nikada ne gazim svoju riječ, mada je jasno da se SNS ponaša kao da nema vremena pričekati odgovor i zajedničku izjavu obećanu građanima. Ovako se ponašam zato što volim Srbiju, a ne vlast”, rekao je Nikolić.

Aktualni srbijanski predsjednik objavio na svom Twiter profilu u srijedu navečer, nakon što je dan ranije čelništvo SNS-a odlučilo za novog šefa države kandidirati Vučić,  da "nema uzmicanja ni povlačenja",  a mediji su prenijeli da je on odlučio sudjelovati u izbornoj utrci.

Središnji odbor Srpske napredne stranke zakazao je sjednicu u petak kada će situacija oko Vučića i Nikolića biti jasnija. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter