Snježne oluje u Njemačkoj i Francuskoj

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Snježna oluja pogodila je u petak neke dijelove zapadne Europe, prije svega Njemačku i Francusku, gdje je poremećen cestovni, željeznički i zračni promet, a dio kućanstava ostao je bez opskrbe električnom energijom. 

Polje niskog tlaka pod nazivom “Egon” ponovno je donijelo zimu u Njemačku pri čemu je u noći na petak nevrijeme praćeno obilnim snijegom prvo zahvatilo zapadni dio zemlje a u toku dana se proširilo i na istočni dio. 

“'Egon' je potpuno paralizirao jutarnji promet, brojni školski autobusi nisu stigli do svojih odredišta a na sjeveru Njemačke jedan je vozač poginuo kada je njegovo vozilo sletjelo s ceste“, priopćila je policija u petak. 

Situacija je zbog obilnih snježnih padalina posebice kritična u saveznim pokrajinama Bavarska i Tirinška gdje mnoge prometnice blokiraju grane koje su popustile pod teretom snijega. 

U velikim djelovima zapadne Njemačke teretnjacima je zabranjen promet i policija ih uklanja s autocesta i upućuje na parkirališta. 

Tijekom jutra u frankfurtskoj zračnoj luci je otkazano 125 letova zbog jakih naleta vjetra a slična situacija je zabilježena i u ostalim zračnim lukama u središnjoj Njemačkoj. 

I superbrzi vlak ICE je u većem dijelu zemlje prisiljen smanjiti brzinu što je uzrokovalo mnogobrojna kašnjenja u željezničkom prometu. 

Do poslijepodneva "Egon“ je dosegao istok zemlje gdje dosad nisu zabilježeni veći problemi ni obilnije padaline. 

U Francuskoj, prekid struje pogodio je više od 237.000 domova, kada je oluja prešla preko Normandije i regija sjeverno od Pariza. 

Jedna je žena poginula u Saint-Jeannetu, na jugoistoku Francuske, kada je na nju palo stablo. 

U Dieppeu, na obali, vjetrovi su dostigli 146 kilometara na sat. 

U nekim dijelovima Francuske, škole i fakulteti su bili prisiljeni u petak zatvoriti vrata. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter