Slovenija novim zakonom ograničava mogućnost traženja azila

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Slovenska vlada u četvrtak je predložila novi zakon o strancima, prema kojem će policija moći zabraniti ulazak u zemlju i osobama koje u njoj namjeravaju tražiti azil, a one koji uđu deportirati iz zemlje.

Zakon, koji bi se aktivirao ako opet dođe do masovnih migracija  balkanskom rutom, parlament mora potvrditi dvotrećinskom većinom.

Ako ga usvoji, zakon bi se u slučaju ponavljanja masovnog migracijskog vala iz 2015. u slučaju potrebe mogao produživati svakih 6 mjeseci.

Protiv zakonskog prijedloga je nekoliko nevladinih udruga i skupina, no vlada ističe da se radi se o privremenoj preventivnoj mjeri.

"Stanje je ovog trenutka stabilno, ali ne i mirno jer je molbi za azil pet puta više nego prije", rekla je ministrica unutarnjih poslova Vesna Gjerkeš Žnidar.

U slučaju da migracije budu takve da ugroze javni red i mir i unutarnju sigurnost, strancu koji ne ispunjava uvjete policija ne bi dopustila ulazak u zemlju, a onoga koji je već ilegalno ušao vratila u državu iz koje je ušao, bez obzira namjerava li u Sloveniji tražiti međunarodnu zaštitu ili ne.

To neće važiti za maloljetne osobe bez pratnje ni za osobe koje bi u trenutku ulaska u Sloveniju bile životno ugrožene ili ako bi im u državi gdje bi ih se trebalo vratiti prijetila opasnost. Takve bi osobe i dalje mogle podnositi zahtjev za azil, predviđa novi zakon.

Vlada će o tome izvijestiti UNHCR, povjerenika za ljudska prava Vijeća Europe i Europsku komisiju. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter