Sirijski ogranak Al Kaide prijeti koaliciji odmazdom

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Fronta al Nusra, sirijski ogranak Al Kaide, najavila je protuudar "diljem svijeta" na zemlje protudžihadističke međunarodne koalicije pod vodstvom Washingtona koja povećava broj svojih zračnih udara u Iraku i u Siriji.

U najnovijim zračnim napadima koje su u subotu izveli Sjedinjene Države, Jordan, Saudijska Arabija i Ujedinjeni Arapski Emirati, gađano je sedam ciljeva u Siriji i tri u Iraku, objavilo je američko vojno zapovjedništvo za Bliski istok i za srednju Aziju (Centcom).

U videosnimci objavljenoj na internetu, Fronta al Nusra je operacije koalicije nazvala "ratom protiv islama" i osudila "osovinu zla" pod vodstvom "zemlje kauboja".

"Te države su počinile strašan čin kojim će se svrstati na popis ciljeva džihadističkih snaga diljem svijeta", ističe na snimci glasnogovornik Al Nusre, Abu Firas al Suri. "Sudjelujemo u dugotrajnom ratu" koji može "trajati desetcima godina", poručio je.

SAD od kolovoza izvodi udare na položaje Islamske države (IS) na iračkom teritoriju. IS je zauzeo velike dijelove Iraka i Sirije, gdje je proglasio kalifat, počinio mnoge zločine i pogubio trojicu talaca, državljana zapadnih zemalja.

Koalicija je prije nekoliko dana proširila zračne udare na Siriju. SAD je u utorak objavio da je "likvidirao" pripadnike Korasana, omanje islamističke skupine bliske Al Kaidi koja je pripremala, tvrdi Washington, "velike napade" u SAD-u i u Europi.

Pentagon misli da je Korasan povezan s Al Nusrom. No militanti i Sirijski opservatorij za ljudska prava (SOHR), blizak sirijskoj oporbi, drže da je na meti napada samo Al Nusra koja se 2012. pojavila u sirijskom sukobu.

Međunarodna koalicija protiv džihadista dobila je u petak pojačanje nakon odluke Velike Britanije da se priključi zračnim operacijama u Iraku koje su dosad izvodili samo SAD i Francuska.

Danska i Belgija su također odlučile sudjelovati u udarima u Iraku, poslavši zrakoplove F-16.

Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov u subotu je za UN-ovom govornicom osudio američki vojni intervencionizam u svijetu.

"Vojno upletanje je postalo pravilo i to usprkos slabim rezultatima vojnih operacija koje su Sjedinjene Države vodile zadnjih godina", istaknuo je Lavrov spomenuvši napose intervencije u Iraku, u Libiji i u Afganistanu.

Rusija koja podupire sirijskog predsjednika Bašara al Asada, drži da su udari u Siriji nezakoniti jer se događaju bez koordinacije s Damaskom. (Hina)

 


Podijeli: Facebook Twiter