Sirija: Turske snage i kurdske milicije pristale na prekid vatre

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Turske snage koje interveniraju na sjeveru Sirije i kurdske milicije na tom području pristale su na prekid neprijateljstva, rekao je glasnogovornik CENTCOM-a, američkog vojnog zapovjedništva za Bliski istok.

"Ovih sati smo dobili uvjeravanja da će sve strane u sukobu prekinuti paljbu i usredotočiti se na borbu sa skupinom Islamskom državom", izjavio je u utorak za AFP pukovnik John Thomas.

Glasnogovornik kurdskih snaga na tom području potvrdio je da su lokalni borci povezani sa snagama koje predvode Kurdi u okolici sirijskog grada Jarabulusa, na sjeveru zemlje, postigli dogovor o prekidu vatre s turskim snagama.

Otkako je prošlog tjedna počela turska vojna operacija na sjeveru Sirije, Sjedinjene Države nastoje spriječiti širenje sukoba između turskih snaga i sirijskih kurdskih milicija, dvoje njihovih glavnih saveznika u borbi sa skupinom Islamskom državom (IS).

Američki predsjednik Barack Obama treba se u nedjelju sastati s turskim kolegom Recepom Tayyipom Erdoganom s kojim će razgovarati o stanju u Siriji, na rubu summita G20 u Kini.

"Turci i Sirijske demokratske snage (arapsko-kurdska koalicija u kojoj prevladavaju kurdske milicije) otvorili su komunikacijske kanale s nama i međusobno radi smanjenja neprijateljstava", rekao je pukovnik Thomas.

"To je načelan dogovor za iduća barem dva dana, nadamo se da će se poslije učvrstiti", dodao je.

Turska je u srijedu na sjeveru Sirije počela operaciju "Štit Eufrata" protiv kurdskih boraca i džihadista IS-a.

Turska koje je u sukobu s Kurdima i na svom teritoriju, želi spriječiti da sirijski Kurdi formiraju neprekinutu granicu duž njezine granice sa Sirijom.

No Kurdi su i najuspješniji saveznici SAD-a i međunarodne koalicije protiv IS-a. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter